Cazul Sala. Eforturi mari pentru eliberarea jurnalistei arestate de dictatura de la Teheran
- Iuliu Vlădescu
- 6 ianuarie 2025, 12:31
Cazul Sala. Părinții jurnalistei au cerut „silenzio stampa”, iar ambasadorul Italiei a fost primit de reprezentanții dictaturii islamiste de la Teheran.
Momente delicate pentru Cecilia Sala
Confidențialitate maximă și „silenzio stampa”. Familia Ceciliei Sala, jurnalista de la „Il Foglio” și „Chora Media” arestată în Iran și deținută în închisoarea Evin din 19 decembrie, lansează un apel pentru a reduce atenția asupra cazului fiicei lor, cu obiectivul de a favoriza negocierile diplomatice dintre Teheran, Roma și Washington și care privesc, de asemenea, situația lui Mohammad Abedini Najafabadi, iranianul în vârstă de 38 de ani arestat la Malpensa sub acuzația de a fi „inginerul dronelor” Republicii Islamice.
Apelul vine a doua zi după întâlnirea dintre părinții jurnalistei și premierul Giorgia Meloni, și în concomitență cu întâlnirea dintre ambasadorul Italiei în Iran, Paola Amadei, și directorul pentru Europa al Ministerului Afacerilor Externe de la Teheran.
În același timp, sunt în desfășurare și discuții între Guvernul italian și autoritățile americane pentru a decide cum să procedeze în negocierile în curs cu Republica Islamică.
Negocieri între Italia și Iran pentru eliberarea Ceciliei Sala
Au trecut 24 de ore de la interviul de la Palatul Chigi, care a avut loc după dezvăluirile ziarelor despre telefoanele dintre jurnalistă și familia ei, care au scos la lumină condițiile de detenție la care este forțată Cecilia Sala.
Condiții care au dezmințit asigurările din zilele precedente ale ministrului de externe, Antonio Tajani. Părinții au decis să solicite "silenzio stampa" pentru a nu complica evoluția cazului.
„Faza la care am ajuns – citim în mesaj – este foarte delicată și senzația este că marea dezbatere mediatică asupra a ceea ce se poate sau trebuie făcut, riscă să prelungească timpul și să facă ca soluția să fie mai complicată și mai îndepărtată. Din acest motiv, am decis să ne abținem de la comentarii și declarații și facem apel la mass-media, cerând "silenzio stampa". Vom fi recunoscători pentru simțul responsabilității de care fiecare va dori să dea dovadă, pentru a evita dezvăluirea știrilor sensibile și delicate”.
Inginer din iran, arestat în Italia
Între timp, Abedini a purtat o nouă conversație cu avocatul său Alfredo De Francesco și a transmis un mesaj care o privește și pe jurnalista italiană: „Mă voi ruga pentru ea și pentru mine”, i-a spus avocatului, după ce i-a cerut să îi scrie numele Ceciliei Sala pe o foaie albă de hârtie, să se poată ruga pentru ea și pentru eliberarea ei.
Faptul că cazul lui este strâns legat de cel al Ceciliei Sala a fost oficializat vineri de Ambasada Iranului în Italia: "Doamnei Sala i s-au oferit toate facilitățile necesare și ne așteptăm ca Guvernul italian să accelereze reciproc eliberarea cetățeanului iranian Mohammad Abedini, reținut în închisoarea din Milano pentru acuzații false", a anunțat ambasadorul Mohammad Reza Sabouri, convocat la Ministerul de Externe de la Roma.
Chestiunea este din ce în ce mai complexă, dar rămâne deschisă posibilitatea unei intervenții a ministrului Justiției, Carlo Nordio, cu referire la definiția Pasdaranului: "organizație teroristă" pentru SUA, nu pentru Italia.
Cum o tratează dictatura ayatollahilor pe jurnalista Cecilia Sala
"Reciprocitatea" cererii Iranului, în realitate, este departe de a fi garantată de Teheran reporterului italian. Tratamentul penitenciar al celor doi este total diferit.
Zile întregi, Iranul a continuat să asigure că Cecilia Sala este tratată bine, dar jurnalista a spus cu totul altceva: este închisă într-o celulă în care abia poate dormi, fără saltea, nevoită să doarmă pe podeaua rece a închisorii cu numai o pătură, în ciuda temperaturilor dure de iarnă din Teheran.
Nici măcar pachetul cu cele de bază trimise de familie și pe care autoritățile declaraseră că i l-au livrat, nu a ajuns vreodată în mâinile ei. Dimpotrivă, jurnalistei i-au fost confiscați și ochelarii de vedere și nu poate vedea pe nimeni, nici măcar pe paznicii care îi trec mâncarea prin uşă.
Pe de altă parte, inginerul iranian expert în drone a schimbat deja trei penitenciare și a fost transferat de la închisoarea din Rossano Calabro în închisoarea Opera din Milano, la cererea consulatului iranian. Pe lângă faptul că și-a întâlnit avocatul de mai multe ori, printre altele, poate folosi un iPad (evident neconectat la internet) și poate urmări telejurnalele.
Inginerul ce lucra pentru Gărzile Revoluției vrea arest la domiciliu
Avocatul său a depus deja și o cerere de obținere a arestului la domiciliu. Însă, drumul pare a fi în creștere. Procurorul din Milano, Francesca Nanni, a dat aviz negativ cererii cu punerea la dispoziție a unui apartament și sprijin financiar din partea Consulatului Iranului, precum și posibile interdicții de expatriere și obligația de a semna pentru a evita să fugă. Așteptăm acum ca Curtea de Apel să stabilească ședința pentru a se pronunța asupra acestei cereri.
Mingea este în terenul judecătorilor, dar întotdeauna există o a doua variantă. Ministrul Justiției Carlo Nordio, care, printre altele, are ultimul cuvânt în privința extrădării, poate oricând să solicite revocarea arestării și să permită reîntoarcerea la Teheran a lui Abedini Najafabadi, care este acuzat că face parte dintr-o asociație criminală și că a furnizat materiale tehnologice montate pe dronele folosite de Corpul Gărzii Revoluţionare.
Pentru SUA, Corpul Gărzilor Revoluționare este organizație teroristă
Unul dintre motivele posibilei cereri de eliberare ar putea fi faptul că în Italia infracțiunile contestate au caracteristici și condiții diferite față de SUA. În special, în ceea ce privește Corpul Gărzilor Revoluționare: pentru SUA este o organizație teroristă, dar nu este inclusă pe lista neagră a ONU sau pe lista neagră a Uniunii Europene.
În toate acestea, presiunea din partea Statelor Unite continuă: în ultimele zile, Departamentul de Justiție din Massachusetts a exprimat o opinie negativă judecătorilor italieni cu privire la posibilitatea eliberării lui Abedini din închisoare. El este definit drept un subiect "extrem de periculos", iar riscul de evadare este "foarte ridicat", potrivit Il Fatto Quotidiano.
(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)