Dâmbovița, prințesa mofturoasă a Capitalei

Dâmbovița, prințesa mofturoasă a Capitalei

Dâmbovița, prințesa mofturoasă a Capitalei. Râul care traversează Capitala a fost în vechime un spațiu pentru a arunca deșeuri. A fost și sursă de apă potabilă, dar și sursă de molime, inundații ca nenorociri pe capul bucureștenilor.

Evenimentul Istoric prezintă mereu acele momente dedicate evoluției infrastructurii Capitalei. Almanahul 2024 al Evenimentului Istoric aduce în atenție o certitudine: Capitala a avut parte de lucrări de mare anvergură cum ar fi planșeul care a acoperit Dâmbovița în partea centrală a Bucureștilor. Almanahul Evenimentul Istoric poate fi cumpărat de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale revistei Evenimentul Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.

Dâmbovița și încercările lui Alexandru Ioan Cuza

Dâmbovița făcea Bucureștiul să se îngrozească la inundații și la molime. Iașul stătea mult mai bine deși era traversat de Bahlui. Când a venit în București, în februarie 1859, Cuza a înțeles că trebuia să instituie o administrație a Capitalei. De prin 1864, Capitala României Unite avea primar în mod oficial. Domnitorul a încercat o serie de măsuri de domolire a efectelor inundațiilor în toată țara.

Dâmbovița - planșeul minune

O lucrare de interes cu totul deosebit pentru cursul Dâmboviței în orașul București a fost aceea executată în anii 1934-1936, prin acoperirea râului cu un planșeu de beton în partea sa centrală. Executarea acestei lucrări de mare amploare, rezolva în primul rând problema circulației în centrul orașului.

Alături de alte lucrări edilitare de după 1950, planșeul a rămas una din marile lucrări ale istoriei spațiului edilitar din București.

Planșeul buclucaș și astăzi

Dâmbovița și planșeul ei pun probleme astăzi. Ar trebui reparat fiindcă au apărut probleme de rezistență. Deocamdată, nu s-a găsit o soluție eficientă și nici nu se știe când vor fi demarate lucrările.

Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie  aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare.  Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!

Ne puteți urmări și pe Google News