Exclusiv. Pe urmele Caravitei sau cum este salvată afacerea din agricultură a fostului premier Vlad Filat (I)

Exclusiv. Pe urmele Caravitei sau cum este salvată afacerea din agricultură a fostului premier Vlad Filat (I)

Republica Moldova. La 9 ani de când a fost pronunţată prima decizie de judecată privind lichidarea afacerii din agricultură, dirijată din umbră de fostul premier Vlad Filat, această prevedere a sentinţei este încă departe de a fi executată. Prin diferite tertipuri şi scheme alambicate, liderul PLDM pare-se că reuşit, la fel ca şi în cazul celorlalte bunuri care urmau să fie confiscate, să-şi salveze o bună parte din activele Caravita. Iar în timp ce procesul de lichidare a Caravitei se desfăşoară cu viteza melcului, în toţi aceşti ani, chiar dacă într-un ritm mai lent, afacerea de la Zolotievca, Anenii Noi a funcţionat.

SRL Caravita C0 a fost fondată în 2011, an de plină glorie a lui Vlad Filat, care se afla atunci la cârma Guvernului de la Chişinău. Iniţial, întreprinderea a fost înregistrată pe numele Sandei Filat, acum Diviricean.

În 2012, după divorţul cuplului Filat, fondator de jure al Caravitei CO ajunge Vladimir Rusu, nepotul în vârstă de 24 de ani al lui Vlad Filat. Iar păinţii săi, Ala Rusu, sora lui Vlad Filat, şi Ion Rusu – naşii de cununie a premierului cu jurnalista Angela Gonţa.

După aceasta, Ion Rusu ajunge administratorul de facto al afacerilor lui Vlad Filat. Iar Vladimir Rusu, absolvent al facultăţii de drept a Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, un afacerist prosper, care timp de trei ani a investit doar în terenuri şi agricultură peste 700 de milioane de lei. Ceea ce constituia la acea vreme peste 38 de milioane de euro.

Imperiul Caravita

Baza imperiului Caravita a fost pusă în satul Zolotievka, raionul Anenii Noi, situat la 60 de kilometri de la Chişinău. În scurt timp, au fost procurate sute de hectare de terenuri, plantate podgorii şi livezi de pruni, cireşi şi nuci. Sunt procurate zeci de unităţi de tehnică agricolă de ultimă generaţie, construite depozite.

Imperiul Caravita se extinde şi în alte raioane. Concomitent, lângă localitatea  Pervomaisk din raionul Căuşeni, la cca 10 km distanţă de la Zolotievka este construit un complex de prelucrare, uscare şi păstrare a cerealelor. Localnicii spun că complexul a fost construit timp de câteva luni. La câţiva metri trece calea ferată, fiind asigurat transportul la Odesa şi portul Giurgiuleşti.

În doar patru ani, Caravita Co a ajuns una din cele mai prospere afaceri din agricultura Republicii Moldova. Uimind prin amploarea sa pe cei mai încercaţi afacerişti dintre Nistru şi Prut.

Iar Ministerul Agriculturii, condus pe atunci de Vasile Bumacov, prietenul lui Filat, devine un susşinător fidel al Caravitei, oferindu-i milioane de lei nerambursabile din haznaua statului.

Chiar dacă nu a recunoscut niciodată că este beneficiarul afacerii Caravita, Vlad Filat a fost surprins în repetate rânduri pe terenurile din Zolotievca. Unii din localnici îşi mai amintesc pe fostul premier plantând primul pom din livada de nuci. Alţii au declarat pentru EvZ că l-au văzut pe Filat în ultima perioada prin Zolotievka, inspectând terenurile şi livezile, în încercarea de a reabilita fostul imperiu agricol.

Vlad Filat inspectează Caravita

Vlad Filat inspectează Caravita/ Sursa foto: captură

Fără recuperarea prejudiciului în „Dosarul miliardului”

Prăbuşirea imperiului Caravita a început în vara anului 2015, când au fost reţinuţi Ion Rusu şi fiul său, Vladimir Rusu,  administrtorul de jure al companiei, Igor Cijov, şi directorul financiar, Tatiana Roşioru. Ulterior, Ion Rusu şi-a asumat vina, salvându-l de închisoare pe fiul său, dar şi pe cei doi angajaţi.

Ion şi Vladimir Rusu

Ion şi Vladimir Rusu în instanţă. Vara 2015/ Sursa foto: publika.m<iframe width="560" height="315" src="d

La 15 octombrie 2015, a fost reţinut şi Vlad Filat. Iar la 6 noiembrie 2015, Ion Rusu a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Naşul lui Filat a fost găsit vinovat de spălare de bani, care a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii.

Instanţa a recunoscut vinovate de spălare de bani şi persoanele juridice Caravita SRL şi Business Estate Investments SRL, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 150 000 de lei pentru fiecare, cu lichidarea acestora.

Scrisoarea lui Vlad Filat lui Ion Rusu, scrisă din închisoare

Prin aceeaşi sentinţă, instanţa a admis cererea înaintată de Banca de Economii pentru încasarea de la Ion Rusu şi cele două companii a mijloacelor financiare în sumă de 2 793 229 euro în beneficiul băncii.

Inițial, recuperarea banilor de la Caravita a fost sarcina executorului judecătoresc Roman Talmaci. El a reușit să vândă bunuri de 1,47 milioane de lei și să transfere banii pe conturile BEM. După aceasta, în contul BEM nu a mai ajuns niciun leu.

La 15 septembrie 2016, Judecătoria Anenii Noi a dispus dizolvarea SRL Caravita Co. În calitate de lichidator a fost numit Victor Magnet. Apoi cazul a fost preluat de lichidatorul Maxim Timoşin.

Solicitat de EvZ, Maxim Timoşin a declarat că la moment au fost returnate cca 50 la sută din datoriile Caravita. Doar că BEM nu se regăseşte printre creditorii care şi-au recuperat banii de fostul imperiu agricol. „Creditele de la BEM nu au fost garantate”, ne-a explicat lichidatorul motivul pentru care banii obţinuţi în urma vânzării activelor de la Caravita nu au ajuns în contul BEM.

Timoşin a mai declarat că lichidarea Caravitei decurge anevoios. Iar de vină ar fi numeroasele contestaţii din partea creditorilor. Pe de de altă parte, sursele EvZ din Procuratura Anticorupţie susţin că Maxim Timoşin ar fi în cârdăşie cu Filat. firmaţiei respinsă de lichidator.

Creditorii Caravitei

Odată cu demararea procesului de lichidare a imperiului agricol al lui Filat, a fost aprobată lista de creanţe a creditorilor. Care, desigur, a suportat modificări importante pe parcursul anilor.

Printre creditori se regăsesc şi firme controlate de Vlad Filat sau a persoanelor din anturajul său. Nu este exclus că anume prin aceste firme pretins creditare Filat să fi „investit” bani de provenienţă dubioasă în afacerea de la Zolotievca.

Astfel, printre creditorii Caravitei, cu o creanţă de peste 9.000.000 de lei, se regăseşte şi SA Ipteh, în care Filat deţinea capitalul majoritar. Sentinţa de condamnare a fostului premier prevedea confiscarea acţiunilor deţinute de acesta la Ipteh. Bunul însă a fost salvat printr-o schemă pusă la cale de avocaţii lui Filat, în care a fost implicată şi Sanda Diviricean.

Cu o creanţă de 1.463. 685 de lei a fost inclus în lista creditorilor Bio Protect Management SRL. Aceasta este o companie „fiică” a Caravitei, care i-a avut printre administratori şi fondatori pe aceleaşi persoane de la Caravita Co.

Un alt creditor, cu o creanţă de 146.481 de euro, 379.268 USD şi 1.171.280 lei este Bioprotect SRL. Întreprinderea a fost fondată şi administrată de Valeriu Streleţ, fost fruntaş PLDM şi apropiat al lui Filat, care, în perioada reţinerii fostului premier, se afla la cârma Guvenului.

Prin hotărârea Judecătoriei Anenii Noi din 15 februarie 2018, în lista creditorilor a ajuns şi SRL Imexagro, un agent economic care deţine câteva mii de hectare de teren agricol în diferite localităţi. Imexagro a revendicat de la Caravita o datorie de 3.691.334 de lei. Această datorie reprezenta de fapt o creanţă a unei alte întreprinderi, K.W.B. Group, care a fost lichidată de Victor Magnet şi Maxim Timoşin.

Creanţa a fost preluată de Caravita în 2014, printr-un contract de ceseune. Instanţa a admis şi pretenţiile Imexagro privind dobânzile de întârziere. Obligând Caravita să-i achite suma de 5.137.610 lei.

Se vehiculează că Oleg Scutari, administratorul şi fondatorul Imexagro, ar fi în relaţie de prietenie cu Vlad Filat. Lucru negat vehement de Scutari.

Prin decizia Judecătoriei Anenii Noi din decembrie 2016, în lista creditorilor, cu o creanţă de peste 9 milioane de lei a fost inclusă SRL Valah, controlată de omul de afaceri Valerian Batcu.

Un creditor mai nou este SRL Grow-agro. Întreprinderea fondată după demararea procesului de lichidare a Caravitei, a cumpărat mai multe creanţe. Deşi până la efectuarea tranzacţiilor nu a avut activitate şi nici nu a raportat la Fisc venituri.

Cireaşa de pe tort

Totuşi, cireşica de pe tort o reprezintă decizia luată de trei ori de Judecătoria Anenii Noi, prin care a fost admisă pretenţia SRL Business Estate Investements. Astfel, ultima a ajuns printre creditorii Caravitei cu o creanţă de 89. 198. 730 de lei.

Este acea firmă care figurează în sentinţa de condamnare a lui Ior Rusu pentru spălare de bani. La fel, şi în sentinţa prin care a fost condamnat Vlad Filat, fiind o verigă importantă în schemele de spălare de bani ale fostului premier.

Astfel, cu implicarea acestor firme a fost pusă pe roate o amplă schemă de salvare a Caravitei. Care, cel mai probabil, va reînvia ca pasărea Pfoenix. Doar că sub o altă formă şi, posibil, mult mai puternică.

Epizodul 1. „FIICA” CARAVITEI

Raiagro company, cu tranzacţii „ca în familie”

La 28 mai 2013, a fost înregistrată SRL „Agro Bio Management” . În calitate de fondator figura Ion Buştiuc. În 2016 – 2017, Ion Buştiuc a reprezentat „Caravita Co” la Curtea de Apel Chișinău și la Curtea Supremă de Justiţie  în dosarul privind lichidarea societății.

Iniţial, Agro Bio Management a avut adresa juridică, la fel ca şi Caravita Co, în sediul IPTEH din centrul Capitalei. În 2014, adresele juridice ale ambelor întreprinderi a fost schimbată la Zolotievca.

În august 2015, după reţinerea lui Ion şi Vladimir Rusu, întreprinderea a fost „vândută” lui Gheorghe Rusu, fratele lui Ion Rusu. Ion Buştiuc rămânând în funcţia de administrator. În octombrie 2019, compania Agro Bio Management şi-a schimbat denumirea în Raiagro company.

În noiembrie 2018, Ion Rusu şi-a ispăşit pedeapsa. Iar în iulie 2020, cumnatul lui Filat îl înlocuieşte oficial pe Buştiuc la administrarea Raiagro company.

În decembrie 2020, Gheorghe Rusu a cedat Raiagro company SRL lui Sergiu Ciuntu şi nepotului Vladimir Rusu. Ultimului revenindu-i 83 la sută din întreprindere.

la 19 iulie 2019, Agro Bio Management SRL, care deja era condusă de facto de Ion Rusu, a participat la o licitaţie de vindere a bunurilor Caravita, organizată de lichidatorul Victor Magnet. Astfel, întreprinderea lui Rusu a cumpărat un complex de clădiri agroindustriale de la Zolotievca, care aparținea firmei Caravita Co.

La pachet cu complexul agroindustrial, în posesia firmei Agro Bio Management a ajuns și o casă de locuit din apropiere.

Tot la Raiagro company SRL a ajuns o bună parte din cele 77 de unităţi de transport şi tehnică agricolă care aparţine întreprinderii Caravita Co.

În aprilie 2021, după decesul lui Ion Rusu, la administrarea Raiagro company SRL a revenit Ion Buştiuc.

La 2 decembrie 2021, Judecătoria Anenii Noi a admis cererea SRL Raiagro Company cu privire la aplicarea măsurilor de asigurare prin suspendarea procedurii de comercializare a bunurilor din masa debitoare de la Caravita Co. Raiagro a cerut atunci anularea rapoartelor de evaluare.

Astfel, timp de câteva luni licitaţiile pentru vinderea bunurilor Caravita au fost blocate. Situaţia a fost deblocată de Curtea de Apel Chişinău la 5 aprilie 2022.

Cedată în contul datoriilor

În 2022, întreprinderea a ajuns în proprietatea lui Adrian Garştea. Iar administrator a fost numit Sergiu Ciuntu.

„Aveam datorii de 100.000.000 de lei la Global Farming Internațional. Nu mai puteam trăi în stres şi le-am cedat întreprinderea în contul datoriilor”, a declarat pentru Evenimentul Zilei Vladimir Rusu.

Precizăm că Global Farming Internațional aparţine lui Ion Echim, soţul fostei vice-guvernatoare a Băncii Naţionale, Emma Tăbîrţă. Ultima a fost reţinută, în 2016, în dosarul fraudei bancare. Iar la moment, are statut de inculpat pentru spălare de bani.

Ion Echim

Ion Echim/ Sursa foto: Mold-Street

Ion Echim controlează cel puţin 15 întreprinderi din domeniu agricol şi conexiuni cu cel mai influent om de afaceri din domeniul agricol, Vaja Jhashi. Înainte de a deveni unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul agriculturii moldovenești, Ion Echim a lucrat la stat. Între 2007 și 2013, el a fost vicepreședinte al Consiliului Concurenței.

Sursele EvZ susţin că Ion Echim ar fi acum o figură cheie în procesul de preluare a activelor de la Caravita Co. Şi că acesta ar fi la o mână cu Vlad Filat. La fel, şi Sergiu Ciuntu ar fi ajuns unul din oamenii de încredere ai lui Filat. Contactat de EvZ, Sergiu Ciuntu a infirmat orice legătură cu fostul premier.

Sergiu Ciuntu

Sergiu Ciuntu/ Sursa foto: facebook.com

Contabila de la Raiagro Company a confirmat că la balanţa întreprinderii se află o parte din bunurile Caravitei. Totodată, femeia a precizat că întreprinderea nu mai are nimic cu familia Rusu.

Sergiu Ciuntu a infirmat orice legătură cu Filat.

Acum Raiagro activează cu succes în Zolotievca, având în proprietate sute de hectare. Iar contabilitatea întreprinderii se află chiar în incinta Primăriei Zolotievca. Se întâmplă în condiţiile în care Caravita Co are datorii către comunitatea Zolotievca.

Localnicii care dau terenurile în arendă companiei Raiagro, susţin că afaceriştii îşi onorează obligaţiunile contractuale, achitându-le la timp taxele pentru arendă. Şi li se mai dă şi producţie agricolă.

Localnicii mai spun că până nu demult anume Raiagro a fost compania care a lucrat şi a strâns roada din livezile şi podgoriile Caravitei.

Epizodul 2. ELEVATORUL DIN PERVOMAISC

Mândria de altă dată a Caravitei

La cca 10 kilometri de la Zolotievca, lângă localitatea Pervomaisc din raionul Căuşeni, se află un complex de recepție, curățare, uscare și depozitare a culturilor de cereale cu capacitatea de 40 mii tone. Construcţia încă nu este finisată, însă la această etapă valorează 87.000.000 de lei.

Această cifră apare într-un anunţ publicat de Victor Magnet în Monitorul Oficial în 2018 despre licitaţia din 6 august 2018 a bunurilor Caravita Co.

Localitatea Pervomaisc nu a fost aleasă întâmplător pentru construcţia elevatorului. Se află la o distanţă de parcurs în 15 minute de la Zolotievca, unde se produceau cerealele, există infrastructură de drumuri. Dar principalul, complexul se află chiar alături de calea ferată.

„Doar betonul a costat sub două milioane de euro”, a comunicat pentru Evenimentul Zilei Vladimir Rusu.

Localnicii spun că elevatorul a fost construit în câteva luni. „Tot ce vedeţi aici a fost construit practic într-o vară. A început pe la sfârşitul lui martie, iar spre toamnă grosul lucrărilor era deja făcut. Dacă nu era reţinut Filat, cred că la sfârşitul anului era deja dat în exploatare. Din câte cunosc, la moment, elevatorul poate depozta cel puţin 20.000 de tone de cereale.

Ştiu că a fost vândut, dar nu cunosc detalii. În starea care se află acum, acest elevator valorează cel puţin 80.000.000 de lei”, a declarat pentru EvZ Iurie Rusu, deţinătorul mai multor mandate consecutive în Consiliul local Pervomaisc.

Iurie Rusu a povestit că pe terenul respectiv a fost un complex de fabricare a furajelor, cumpărat de Caravita Co de la administrţia comunei Pervomaisc. „Din câte cunosc, Caravita mai intenţiona să construiască alături un combinat de producere a furajelor. Dar şi o fermă de păsări. Se vorbea despre curcani. Mai aveau în plan şi construcţia unei fabrici de conserve. Era totul calculat”, îşi aminteşte consilierul.

La fel, era preconizată şi achiziţionarea cerealelor din Ucraina. Mult mai ieftine ca cele din Republica Moldova.

Vândut la un un preţ de trei ori mai mic

Lichidatorul Maxim Timoşin a reuşit să înstrăineze complexul de prelucrare a cerealelor de lângă Pervomaisc în toamna anului 2024.

Timoşin a anunţat pentru data de 19.10.2024, ora 14:00, desfășurarea licitației repetate „cu strigare” de comercializare a bunurilor Caravita Co. Potrivit anunţului, primul în lista bunurilor care urmau a fi comercializate, se afla lotul 22. Acesta includea:

1. Complex de recepție, curățare, uscare și depozitare a culturilor de cereale din comuna Pervomaisc.

2. Casă de locuit individuală cu lotul de pământ S=0,371 ha

3. Teren agricol S=10,11 ha și sonda arteziană.

Întreg lotul a fost scos la licitaţie la preţul de 40,3 milioane de lei. De două ori mai ieftin decât costa doar elevatorul.

Din raportul de activitate privind lichidarea Caravita Co, întocmit de Timoşin la 11 decembrie 2024, aflăm că lotul nr.22 a ajuns în proprietatea Imexagro SRL.

Ceea ce urmează pare a fi o schemă realizată printr-o înţelegere de cartel. Din raportul întocmit de Timoşin reiese că, în zilele de 5 şi 6 septembrie, Imexagro SRL a preluat creanţele deţinute la Caravita de Bioprotect, Valah şi Ipteh.

La 9 septembrie 2024, Maxim Timoşin a efectuat modificări în tabelul creanţelor. Iar la 15 octombrie 2024 a admis cererea SRL Imexagro cu privire la transmitere în natură în proprietate a bunurilor din masa debitoare a SRL Caravita Co. Astfel, întreg lotul nr.22 a fost transmis în proprietatea Imexagro SRL.

Un simplu calcul arată că suma creanţelor deţinute de Ipteh, Valah, Bioprotect şi Imexagro nu se ridică la 33 de milioane de lei. Deci, rezultă că cel mai scump imobil deţinut de Caravita, care putea să acopere şi datoria către BEM, a fost vândut de trei ori mau ieftin. Sursele EvZ susţin că în realitate, elevatorul a fost înstrăinat cu mai puţin de 20 de milioane de lei. Iar tranzacţia ar fi fost făcută fără aprobarea Consiliului creditorilor de la Caravita.

„Explicaţia” lichidatorului şi „regretul” cumpărătorului

Contactat de EvZ, Oleg Scutari, fondatorul şi administratorul Imexagro, a declarat că nu este nici pe aproape încântat de achiziţia făcută. „Nu am avut de ales. Mi-au furat 10.000 tone de grâu. Nicidecum nu puteam să-mi scot banii.

Pe parcursul anilor, construcţia s-a deteriorat, prin beton a pătruns rădăcinile copacilor. Mai multe motoare şi piese pentru funcţionarea elevatorului au fost furate de localnici şi duse la metal uzat. Cred că investiţiile pentru a-l face funcţional vor fi mai mari decât am cheltuirt pentru a-l procura.

Dar principalul că nu există producţie în apropiere. Solurile sunt saline. Iar nu departe se află elevatorul funcţional al lui Vaja Jhashi. Şi acolo există producţie de cereale în apropiere. Dar aşa e în business. Nu întotdeauna câştigi”, a declarat Scutari.

Maxim Timoşin a fost mult mai zgârcit la vorbă. „Vă răspund la întrebare. Elevatorul nu a fost vândut. Este o procedură de insolvabilitate, se acţionează conform legii. Eu nu am primit împuterniciri să vă ofer informaţii”, a declarat Timoşin la solicitarea EvZ.

Precizăm că întrebările i-au fost adresate lui Timoşin prin telefon. Lichidatorul a refuzat categoric să se întâlnească cu jurnaliştii. Astfel, am ratat oportunitatea de a afla detalii despre achiziţia recentă făcută de Timoşin a unei bijuterii pe patru roţi, un Audi Q8, de peste 118.000 de euro.

Automobilul lui Maxim Timoşin

Automobilul lui Maxim Timoşin/ Sursa foto: EvZ

(Va urma)