Fostul premier moldovean, Vlad Filat, rămâne un condamnat. Nu mai scapă de trecutul penal
- Julieta Savitchi
- 16 decembrie 2024, 21:52
Trecutul penal continuă să-l urmărească pe fostul premier de la Chişinău, Vlad Filat. După luni de aşteptări, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins cererea de revizuire a dosarului penal în care politicianul a fost condamnat la nouă de închisoare pentru infracţiuni de corupţie.
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi în completul format din cinci magistraţi: Ion Malanciuc, Oxana Parfeni, Lilia Roic-Botezatu și Stella Bleșceaga. Judecătorul Ghenadie Eremciuc a exprimat o opinie separată, votând pentru admiterea cererii.
Cum a fost argumentată decizia de a respinge revizuirea solicitată de Vlad Filat
Avocaţii fostului premier au motivat cererea de revizuire printr-o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanţa europeană a admis cererea premierului condamnat pentru corupţie, constantând încălcarea articolului 6 § 1 din Convenția Europeană. Este vorba de faptul că procesul de judecată s-a desfăşurat cu uşile închise.
Patru judecători din cinci au considerat că încălcarea constatată de CEDO nu afectează soluția finală a dosarului. Astfel, anularea sentinţei şi reexaminarea dosarului de la zero nu este justificată.
CSJ a invocat faptul că măsurile dispuse de CEDO, precum despăgubirile pentru prejudiciul moral, sunt suficiente.
Pe de altă parte, magistratul Ghenadie Eremciuc, a votat pentru admiterea cererii. Magistratul Eremciuc a declarat că principiul publicității procesului, garantat de Constituția Republicii Moldova și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a fost grav încălcat. Ceea ce ar fi trebuit să ducă la anularea sentinței și la rejudecarea cazului.
Decizia CEDO
Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat încălcarea dreptului său la un proces echitabil.
Filat s-a plâns la CEDO că audierile nu au fost publice și că instanțele naționale nu au luat măsuri eficiente pentru a asigura prezența martorilor apărarii. Echitatea generală a examinării dosarului fiind afectată.
Instanța europeană a admis că nu toate informațiile din dosar puteau fi făcute publice, pe motiv că ar fi putut afecta investigarea altor episoade din frauda bancară.
Pe de altă parte, CEDO a decis că nu era necesar ca toate şedinţele să se desfăşoare cu uşile închise.
Consecinţele deciziei CSJ asupra carierei lui Vlad Filat
Decizia CSJ este irevocabilă. Astfel, sentinţa pronunţată la 27 iunie 2016 de Judecătoria Chişinău prin care Filat a fost găsit vinovat de trafic de influenţă şi corupere pasivă rămâne neschimbată.
Astfel, comndamnarea rămâne o pată neagră pe imaginea de politician al lui Filat. După eliberare, Filat a revenit în politică şi la conducerea Partidului Liberal Democrat din Moldova. În această postură, fostul premier a ajuns un critic vehement al actualei guvernări şi, în special a preşedintei Maia Sandu, care a făcut parte din cabinetul de miniştri pe care l-a condus.
Vlad Filat a pledat întotdeauna nevinovat. Şi a dat vina pe fost lider democrat, Vladimir Plahotniuc.
Afaceristul Veaceslav Platon este singurul care a reuşit să obţină revizuirea dosarului în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare în frauda bancară. Fapt care l-a costat pe Alexandr Stoianoglo funcţia de procuror general.
Aşteptările lui Vlad Filat
Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare în 2016, într-un dosar în care a fost acuzat de fapte de corupție și trafic de influență. Dosarul a fost pornit în baza unui denunţ al controversatului afacerist Ilan Şor.
Fostul premier a fost eliberat din închisoare în 2019, după ce avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile, pe motivul condițiilor proaste de detenție.
Vlad Filat a mai fost judecat într-un dosar în care a fost acuzat de spălare de bani. Procurorii anticorupție au cerut șapte ani de închisoare. După un proces care a durat mai bine de cinci ani, fostul premier a fost achitat de Judecătoria Chișinău. Sentinţa a fost contestată în instanţa superioară.