Turte cu julfă sau Scutecele lui Iisus. Rețeta moldovenească

Turte cu julfă sau Scutecele lui Iisus. Rețeta moldoveneascăSursa: Arhiva EVZ

Turtele cu julfă sunt nelipsite de pe masa moldovenilor în Ajun de Crăciun, însă rețeta a fost preluată și de gospodinele din alte zone ale României. Tradiţia spune că moldovencele au creat această reţetă cu gândul la Maica Domnului, care nu îşi găsea adăpost nicăieri pentru ea şi pruncul ce urma să se nască şi pentru care nu avea pelinci.

Turtele cu julfă sunt un desert ritualic, tradițional în Moldova, format din straturi de turte subțiri, bine însiropate, unse cu o cremă obținută din semințe de cânepă măcinate. Se mai numesc Pelincile Domnului, Pelincuțele lui Iisus sau Scutecele lui Iisus, cu referire la perioada în care Maica Domnului căuta un loc potrivit în care să îl nască pe Iisus și pentru asta avea nevoie de scutece. Pregătirea lor începe cu câteva zile înainte de Crăciun.

Cum se prepară turtele cu julfă

Ingrediente

Aluat pentru turte (20 foi cu diametrul de 25 cm)

-500 g făină -300 ml apă călduţă -un praf de sare

Julfă – crema de cânepă

-500 g semințe de cânepă decorticate -80 g zahăr pudră -10 ml rom -un praf de sare

Pentru însiropat turtele – sirop din lapte de cânepă

-120 g zahăr tos - 10 ml rom 1,5 litri apă

Cum se fac turtele

-Cerneți făina într-un bol încăpător. Puneţi un praf de sare peste făină, apoi adăugaţi puţin câte puţin apa călduţă până când aluatul începe să se lege şi poate fi frământat. Frământaţi aluatul până când îl simţiţi moale, dar elastic şi nu se mai lipeşte de mâini. -Lăsaţi aluatul să se odihnească o jumătate de oră acoperit cu o folie alimentară. -Presăraţi făina pe blatul de lucru. Împărțiți aluatul în 20 de bucăți egale. Întindeţi cu sucitorul foi cât mai subţiri cu diametrul de aprox. 25 cm. -Coaceţi foile pe o plită sau în tigaie. -Turtele trebuie să fie coapte cu măcar 3-4 zile înainte de umplere ca să aibă timp să se usuce foarte bine. În acest timp, păstraţi turtele acoperite cu un prosop de bumbac, într-un loc uscat.

Lapte de cânepă

-Aprindeți cuptorul la 160 de grade. Puneți semințele de cânepă în tava cuptorului și lăsați-le în cuptor să se usuce timp de 15 minute. -Măcinați semințele de cânepă la robot sau cu mașina de tocat. -Puneți 1,5litri de apă la fiert. Când apa începe să fiarbă, stingeți focul și puneți făina de cânepă în apă. Mixați cu mixerul la viteză mare timp de 2-3 minute. Trebuie să obțineți un lichid ca un lapte alb și spumos. -Strecurați acest lapte printr-o sită foarte deasă. Cânepa care rămâne în sită nu ne mai trebuie.

Cum se obține julfa

-Puneți laptele de cânepă la fiert și amestecați continuu să nu se lipească. -Pe măsură ce laptele se încălzește se formează deasupra un fel de spumă. Aceasta este julfa. Colectați julfa cu o spumieră și puneți-o într-un vas separat. -Peste julfă puneți zahăr pudră și rom. Amestecați cu o lingură de lemn până obțineți o cremă spumoasă, omogenă.

Sirop de cânepă pentru înmuiat turtele

-Când laptele nu mai formează spumă și are aspect de zer, stingeți focul și strecurați laptele rămas în cratiță. -În laptele strecurat adăugați zahăr tos și rom. Cu acest sirop vom înmuia turtele.

Turte cu julfă. Cum se înmoaie și cum se umple

- Înmuiați fiecare turtă în siropul de cânepă fierbinte. În funcție de cât de uscate sunt, e nevoie de 30 de secunde sau chiar 1 minut ca să se înmoaie suficient. -Puneți pe fiecare turtă înmuiată cam 2 linguri de julfă și așezați-le într-un recipient adânc (vas de Jena, cutie de plastic, cratiță, etc). Procedați la fel până când terminați foile și crema. Ultima foaie nu o ungeți cu cremă. -Dacă mai rămâne sirop, turnați-l în vas, turtele îl vor absorbi. Dați vasul la frigider, acoperit cu capac până a doua zi. -Turtele se binecuvântează de către preot în dimineața din Ajunul Crăciunului, apoi se servesc.