Adrian Năstase: Rezultatul spectaculos ar fi punerea în aceeași bancă a PSD și USR, care se scuipau pe culoarele școlii

Adrian Năstase: Rezultatul spectaculos ar fi punerea în aceeași bancă a PSD și USR, care se scuipau pe culoarele școliiAdrian Năstase. Sursa foto: Arhiva EVZ

Adrian Năstase afirmă că structura politică actuală este similară cu cea din 1996. În opinia sa, „coabitarea, în interiorul guvernului, cu reprezentanții USR și coabitarea cu un președinte suveranist sau soroșist pot fi încercări dificile pentru PSD”.

Adrian Năstase: Schimbarea va constă în rearanjarea lor în bănci

Adrian Năstase face o analiză cu privire la situația clasei politice actuale și spune că „din ce am citit în ultimul timp, pare că votul la parlamentare și la prezidențiale a fost un vot împotriva clasei politice.

Reprezentanții partidelor au spus că „au auzit” mesajul, astfel încât pentru a da urmare acestui vot de protest, au hotărât să tragă la sorți ministerele și să pună cam aceleași personaje în conducerea lor?!

Deci, schimbarea va constă în rearanjarea lor în bănci. Rezultatul cel mai spectaculos îl constituie punerea în aceeași banca a reprezentanților PSD și USR care, până mai ieri, se scuipau pe culoarele școlii. Se pare că așa a hotărât dirigintele clasei – profesor de fizică – cel care mai are puțin și iese la pensie”, a explicat fostul premier.

Nu îmi este clar cine este directorul școlii și ce naționalitate are

Referitor la votul din noiembrie și decembrie, Adrian Năstase arată că „rolul poporului este din ce în ce mai mare. Un exponent AUR spunea chiar intrarea României în Schengen este o victorie a poporului. Pare că poporul a vrut să pună partidele politice la încercare timp de 13 ani, înainte de a câstiga această victorie”.

În analiza sa, fostul premier scoate în evidență câteva aspecte legate de prezidențiale și spune că „unii candidați au vrut să facă alianțe doar cu poporul, alții au anunțat că ei reprezintă poporul. Consecință pare a fi aceea că, în România, avem, de fapt, foarte multe popoare:

  • poporul lui Călin Georgescu (2,2 milioane),
  • poporul Elenei Lăsconi (1,77 milioane),
  • poporul lui Marcel Ciolacu (1,76 milioane),
  • poporul lui George Simion (1,2 milioane) și popoare mai mici,
  • poporul lui Ciucă (811 mii),
  • poporul lui Mircea Geoană (583 mii),
  • poporul Alexandrei Păcuraru (14 mii).

În opinia fostului premier, „cel mai convins că el vorbește în numele tuturor acestor popoare pare a fi Călin Georgescu, având, de partea lui, și justiția divină (cu justiția lumească merge mai greu). Situația e, deci, complicată”.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Adrian Năstase. Sursa foto: Facebook

Adrian Năstase: Hai să vedem și cum a ieșit poporul la prezidențiale în ultimii 35 de ani

În 1990, au ieșit la vot din poporul alegătorilor 86%; în 1992 – 76% (turul I) și 73% (turul ÎI); în 1996 -76% (I și ÎI); în 2000 – 65%(I) și 575(ÎI); în 2004 – 58%(I) și 55%(ÎI) ; în 2009 – 54%(I) și 58%(ÎI); în 2014 – 53%(I) și 64%(ÎI); în 2019 – 51%(I) și 54%(ÎI); în 2024 – 52% (I )- tur anulat. Deci, în 2024, poporul nu pare că a rupt ușile secțiilor de votare pentru a-l alege pe reprezentantul său.

La partide, m-a interesat să văd ce a făcut „poporul PSD” la vot în acești ani, la parlamentare. A început bine. În 1990, FSN a obținut 67% din voturi (prezența la vot 86%). În 1992 – cele două ramuri ale FSN, după despărțirea Iliescu/Român, au obținut jumătate din cât luaseră în 1990 – FDSN -28%, FSN (PD) – 10%.

Prețul orgoliilor! În 1996, FDSN a obținut 23% (prezența la vot 76%), în 2000 PDSR a obținut 37% (prezența la vot 65%), în 2004 (după patru ani de guvernare), PSD a obținut același procentaj cu cât intrase la guvernare – 37% (prezența la vot 58%).

În 2008, PSD a obținut 34% (prezența la vot 39%!); în 2012 USL (PSD+PNL) a obținut 60% (prezența la vot 41%); în 2016, PSD a obținut 45% (prezența la vot 39%); în 2020, a obținut 29% (prezența 31%); iar în 2024, PSD a obținut 22% (prezența la vot 52%).

Este, în prezent, o situație dificilă, asemănătoare cu cea din 1996

Adriana Năstase amintește de perioada anului 1996, „atunci FDSN a intrat, pentru patru ani, în opoziție. Este adevărat, la Cotroceni, câstigase reprezentantul Convenției, Emil Constantinescu.

Cum ar trebui gestionată situația acum, în condițiile unui parlament fărâmitat și a unui val „suveranist”, de ostilitate, determinat de anularea alegerilor prezidențiale și de situația economică și socială? E greu de găsit soluția optimă. Corneliu Coposu ar fi spus că stagiul în opoziție ar fi varianta de preferat. Primarii PSD doresc insă rămânerea la guvernare pentru a-și continuă proiectele. Nemulțumirea populației va căuta țapi ispăsitori pentru măsurile dificile ce vor trebui luate și se vor exprimă la prezidențialele ce vor urmă.

Coabitarea, în interiorul guvernului, cu reprezentanții USR și coabitarea cu un președinte „suveranist” sau „soroșist” pot fi încercări dificile pentru PSD. La care se va adăuga sprijinul implicit reproșat pentru un supliment de mandat acordat lui Iohannis”, a concluzionat fostul premier Adrian Năstae, în postarea de pe blogul personal.