Funeriu, război cu Mungiu-Pippidi, care l-a acuzat că e omul serviciilor
- Mădălina Sfrijan
- 6 ianuarie 2025, 12:39
Daniel Funeriu a anunțat că va intra în cursa pentru Cotroceni, iar decizia sa nu a rămas fără ecou în spațiul public. Alina Mungiu-Pippidi l-a acuzat că ar fi omul serviciilor de informații. Fostul ministru al Educației a declarat că politologul „minte cu bunăștiință și perseverență”.
Daniel Funeriu, mesaj tăios pentru Alina Mungiu-Pippidi
Recent, cunoscutul politolog a susținut că serviciile „patronează întregi părți din stat, inclusiv întreprinderi, contracte, universități, spitale, reviste literare”.
„Întrucât au bugete mari (mai ales SRI, dar și ceilalți) și nu sunt controlați de Curtea de Conturi, au ajuns cei mai mari angajatori de forță intelectuală. Candidați pe față lansați de ei, de la dr. Cârstoiu la Daniel Funeriu, sunt promovați pe canalele lor, iar ciocnirile dintre sferele lor de influență au ajuns să țină loc de pluralism adevărat”, a precizat politologul.
Fostul ministru: Minte cu bunăștiință și perseverență
„Încep calomniile, deci începe să le fie frică: azi Alina Mungiu-Pippidi. Cel mai eficient mod de a face campanie e să dați "share" la răspunsurile mele, pentru că luptăm cu boții; şi cu milioanele partidelor din banii voştri...
Aşadar:
De când a pierdut un proces cu Ministerul Educației, doamna Alina Mungiu-Pippidi nu încetează cu litania: ”Funeriu e omul serviciilor". Reacția mea, pe scurt: doamna Alina Mungiu-Pippidi minte cu bunăștiință și perseverență. Până acum am tăcut, dar nu mai sunt dispus să las nesancționată nicio minciună la adresa mea.
Aşa că explic, mai pe larg, celor de bună credință:
1) Nu sunt emanația nimănui! Sunt emanația minții şi brațelor mele, așa imperfecte cum sunt ele (şi a prietenilor mei, de la Săvârşin, Pâncota, Timişoara, Strasbourg, Chişinău, Paris, San Diego, Boston, Tokyo, Osaka, Munchen şi... toată România).
2) Sunt un om liber! Nu mă ghidează nimeni şi nimic în afară de ceea ce cred că este bun pentru țara mea.
3) Nu am nicio legătură cu niciun serviciu secret al niciunei țări. Când ocupam o funcție publică primeam informări legate de domeniul educației, conform legii. Atât.
4) Dacă vreodată aş fi avut vreo legătură -trecută sau prezentă- cu vreun serviciu secret nu aş fi intrat niciodată în competiția prezidențială. În cadrul meu moral, poate prea rigid pentru lumea din jur, nu poți cere încrederea românilor mințindu-i, fie şi prin omisiune. Nu, doamnă Alina Mungiu-Pippidi, eu nu sunt ca ceilalți”, a transmis Funeriu.
A refuzat să semneze protocoale cu SRI
Potrivit acestuia, în perioada în care ocupa funcția de ministru a refuzat să semneze protocoalele cu SRI. Fostul ministru a declarat că „susține dreptul la informare, însă respinge minciuna”.
„5) Din motive doar de ea cunoscute, doamna Alina Mungiu-Pippidi - cu care nu-mi amintesc să fi interacționat vreodată - a pus o țintă pe fruntea mea. Respect cu sfințenie dreptul la exprimare, dar resping minciuna. E ultima dată când răspund public fără a o da în judecată.
6) Recent am atacat frontal amestecul "serviciilor" în viața democratică. Reforma profundă a "serviciilor" e în programul meu pentru prezidențiale. Deficitul democratic şi lipsa de încredere a românilor în țara lor e şi rezultatul dezastrului din "servicii". Cu această parte a analizei doamnei Alina Mungiu-Pippidi sunt de acord. Dacă eram parte a "serviciilor" vă asigur că ele nu ajungeau să îşi depăşească obligațiile legale, şi nici nu lăsau Constituția fără apărare. Nu se va întâmpla în mandatul pentru care am intrat în competiție.
7) Doamna Alina Mungiu-Pippidi habar nu are despre de vorbeşte: când eram în guvern am fost -probabil- singurul ministru care nu a semnat protocoale cu SRI sau orice alt serviciu”, a adăugat politicianul.
Daniel Funeriu a criticat activitatea serviciilor
După acuzațiile legate de implicarea unor forțe externe în alegerile din România, serviciile au devenit ținta acuzațiilor. Daniel Funeriu s-a numărat printre politicienii care au criticat activitatea acestor structuri din stat.
„8) Grație luptei împotriva plagiatelor începută de mine şi continuată, remarcabil şi eroic pe alocuri, de Emilia Şercan, şefi mari din "servicii" au fost prinşi cu mâța-n sac. Am luat atitudine publică virulentă împotriva lor.
9) România are nevoie de servicii de informații extrem de puternice STRICT ÎN MISIUNEA LOR, conform LEGII. Voi veghea ca interferențele ilegitime ale "serviciilor" în viața publică să fie sancționate foarte dur. Voi numi în fruntea serviciilor de informații oameni care înțeleg rolul lor şi nu au veleități în a-l depăşi.
10) Doamnă Alina Mungiu-Pippidi, vă rog, nu deveniți, şi dumneavoastră, conspiraționistă. Viața mea, toată viața mea, e la vedere. Nu îmi e ruşine cu nimic, nici măcar de eşecurile pe care aveți tot dreptul să le remarcați. Nu lăsați amărăciunea pierderii unui proces cu ministerul pe care-l conduceam să vă întunece judecata”, a încheiat fostul ministru.