Sebastian Burduja: Posibilă sesizare a CSAT privind achiziția E.ON Energie de către compania ungară MVM

Sebastian Burduja: Posibilă sesizare a CSAT privind achiziția E.ON Energie de către compania ungară MVMSebastian Burduja. Sursa foto: Instagram/ sebastian_burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că tranzacția prin care compania ungară MVM intenționează să achiziționeze E.ON Energie România ar putea ajunge în atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Potrivit ministrului, Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) are autoritatea de a face această sesizare.

Este suspectată implicarea Rusiei în cumpărarea E.ON de MVM

Au apărut informații în spațiul public care sugerează o posibilă implicare a Rusiei în tranzacția prin care compania ungară dorește să preia E.ON Energie România, furnizor cu 3,4 milioane de clienți. Cu toate acestea, achiziția nu a fost încă aprobată de autoritățile de la București.

E.ON România

E.ON România. Sursă foto: Arhivă

Proceduri și garanții pentru siguranța națională

Ministrul Burduja a subliniat că tranzacția nu este finalizată și că statul român va avea ultimul cuvânt de spus. „În primul rând, nu a avut loc nicio achiziție, deocamdată. Compania germană E.ON a acceptat, de principiu, oferta companiei maghiare, dar achiziția nu este finalizată până când nu este aprobată de CEISD”, a declarat Burduja.

Ministerul Energiei va prezenta un raport detaliat de peste 100 de pagini pentru analiza CEISD, garantând că toate instituțiile implicate vor acționa în interesul românilor.

„Achiziția nu este finalizată până când statul român nu o aprobă, eventual, în Comisia de examinare a investițiilor străine directe, CEISD. Comisia are dreptul legal de a sesiza CSAT-ul. Părerea mea este că o va face, dar nu vreau să speculez aici. Noi vom aduce un punct de vedere consistent, de vreo 100 de pagini, în atenția membrilor CEISD și, credeți-mă, Ministerul Energiei, dar și celelalte instituții, vor acționa în interesul românilor, nu în interesul altcuiva.

Deci, românii trebuie să stea liniștiți. Această tranzacție nu este făcută în acest moment. Clienții sunt tot ai E.ON și până când (tranzacția) nu va fi, eventual, aprobată de statul român, nu se schimbă nimic. Tot E.ON este compania care asigură furnizarea", a adăugat ministrul Burduja la Antena 3 CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News