Evenimentul Zilei > Politica > Se tulbură apele în coaliție. ALDE: „Bugetul a fost unul construit nerealist”
Se tulbură apele în coaliție. ALDE: „Bugetul a fost unul construit nerealist”

Se tulbură apele în coaliție. ALDE: „Bugetul a fost unul construit nerealist”

Guvernul a adoptat luni rectificarea bugetară. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorescu, a anunțat că este o rectificare pozitivă. Proiectul a fost criticat de cei din ALDE și a stârnit polemici aprinse între partenerii din coaliție.

Liderii ALDE și-au reiterat poziția printr-un comunicat remis presei:

„Proiectul de rectificare bugetară adoptat în şedinţa de Guvern de astăzi arată faptul că bugetul de stat pe anul acesta a fost unul construit nerealist. Rezultatele exerciţiului bugetar dovedesc incapacitatea administrativă de a pune în aplicare marile proiecte de investiţii stabilite. La începutul anului, pe fondul discuţiilor pentru construirea bugetului,
preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a solicitat şi a primit asigurări că o serie de proiecte majore de investiţii, îndeosebi în infrastructură, vor primi resurse financiare. Astăzi, prin modul în care a fost conceput proiectul de rectificare bugetară, se constată eşecul acestor promisiuni.

Miniştrii ALDE care au participat astăzi la sedinţa de guvern au subliniat aceste nerealizări.
Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a avut astăzi o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa de guvern, pe tema colaborării viitoare la nivelul coaliţiei, astfel încât să fie asigurată o bună guvernare. În viziunea ALDE o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa.

În acest sens, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a rugat-o pe dna Viorica Dăncilă, prim -ministrul României, ca, până pe data de 202 august, să pregătească şi să prezinte un set de măsuri care să răspundă acestor deziderate, precum şi aşteptărilor cetăţenilor, pentru ca aceştia să îşi recâştige încrederea în actul de guvernare”, se arată în comunicatul ALDE.

Înaintea şedinţei de guvern de luni, Ramona Mănescu (ministrul de Externe) și Viorel Ilie (ministrul pentru relația cu Parlamentul), ambii de la ALDE, împreună cu Eugen Teodorovici, au mers la Viorica Dăncilă pentru a discuta rectificarea bugetară. Reprezentanţii ALDE i-au cerut premierului să nu adopte modificările aduse la proiect.

Proiectul este criticat de cei din ALDE și a stârnit discuții aprinse între partenerii din coaliție. ALDE a amenințat cu ruperea coaliției în cazul în care proiectul de rectificare nu va fi modificat. Surse politice susțin că negocierile din ultimele zile dintre Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă nu au avut succes. De altfel, liderii PSD consideră că ALDE folosește rectificarea doar ca pretext pentru ieșirea de la guvernare.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: