Se schimbă regulile pentru procurori. O nouă lege va reglementa promovarea la DIICOT și DNA
- Ionel Sclavone
- 26 iunie 2022, 21:25
Procurorii care intenționează să activeze în cadrul DNA și DIICOT vor trebui să aibă o vechime de 10 ani în profesie, ca procuror sau judecător. La calculul vechimii nu sunt luați în considerare și anii petrecuți la INM. Aceste aspecte sunt reglementate într-un proiect de lege privind organizarea judiciară propusă spre dezbatere publică de Ministerul Justiției condus de Cătălin Predoiu.
Proiectul de lege propus de Cătălin Predoiu privind organizarea judiciară stabilește mai multe modificări ale actualei legi. Între acestea și cele cu privire la vechimea procurorilor care doresc să activeze în cadrul DIICOT și DNA. Astfel pentru a activa în aceste structuri este nevoie ca solicitanții să aibă o vechime în activitate de 10 ani, iar nu de 8 cum prevede legea actuală. Practic, la calculul vechimii nu vor mai intra și cei doi ani petrecuți în Institutul Național al Magistraturii (INM).
O altă schimbare în ceea ce privește DNA și DIICOT se referă la raportul de activitate. Proiectul de lege elimină obligația pentru DNA și DIICOT de a prezenta un raport anual de activitate în fața Secției pentru procurori a CSM. Această obligativitate rămâne doar pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. DNA și DIICOT vor fi nevoite să prezinte raportul doar în față Procurorului General și a ministrului Justiției.
În prezent, spre deosebire de instanțe, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară nu limitează în nici un fel mandatul de membru în colegiile de conducere ale parchetelor. Prin noua lege propusă spre dezbatere, se limitează la trei ani acest mandat pentru toate parchetele, de la PICCJ, DNA și DIICOT până la parchetele de pe lângă judecătorii.
Ce modificări mai prevede legea
O altă modificare vizează transferul atribuțiilor Secției pentru procurori a CSM către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, plângerile procurorilor în caz de imixtiuni ale procurorilor ierarhic superiori în actele lor vor fi trimise la Plen, iar nu la secție. În plus, secția pentru procurori din CSM nu-i mai poate cere ministrului Justiției să exercite controlul asupra procurorilor, că în actuală Lege 304/2004.
Practic, noul proiect propune o diminuare a importanței Secției pentru procurori, fapt ce se vede și la procedurile de numire a procurorilor DNA și DIICOT. La interviurile pentru DIICOT, nu va mai fi nevoie de avizul secției pentru candidați. În schimb, ministrul Justiției introduce avizul Procurorului General pentru numirea în cele două parchete.
O altă prevedere este cea legată de statutul procurorilor în sălile de judecată. Prin noua lege ar urma să se elimine acea prevedere care impune procurorilor să stea în sala de judecată la același nivel cu avocații. Boxa procurorilor va fi pozionată la un nivel superior față de cea a avocaților, după cum relatează luju.ro.