Persoanele judecate nu vor mai putea pleca din România. Ce pregătește ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: „Avem de-a face cu un trend”
- Mihai Soica
- 30 mai 2022, 22:29
Plecarea din România a lui Sorin Oprescu, fost primar general al Capitalei, și a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării, cu puțin tip înainte de pronunțarea sentințelor de condamnare la închisoare, va duce la modificarea importantă a Codului Penal.
La finalul ședinței de Guvern, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a anunțat o modificare importantă a Codului Penal, cu trimitere directă la plecările lui Sorin Oprescu și ale Elenei Udrea, cei doi fiind prinși în Grecia, respectiv Bulgaria.
Predoiu a spus că ”avem de-a face cu un trend” și că în perioada următoare va exista o modificare legislativă importantă, fără a face alte precizări.
Specialiștii consultați de Evenimentul Zilei susțin că persoanele judecate pot să fie plasate sub control judiciar, iar în acest mod, sunt date în consemn la punctele de trecere ale frontierei de stat.
„Foarte curând, Ministerul Justiției va propune o inițiativă legislativă în acest domeniu, care să acopere o lacună, să răspundă unui fenomen de dată recentă - cel al sustragerii de la hotărârile definitive ale instanțelor din România. Este un fenomen de dată recentă, dar este limpede că avem de-a face cu un trend”, a comentat un specialist pentru evz.
Granița dintre drepturile omului ”este foarte fină”
Predoiu a lăsat să se înțeleagă faptul că specialiștii din cadrul Ministerului de Justiție lucrează în prezent la aceste modificări legislative. Totuși, ministrul Justiției a spus că există o diferență de abordare între specialiștii în drept, care nu pot pune la egalitate prezumția de nevinovăție, care este un drept fundamental, cu obligația Statului Român de a se asigura că deciziile judecătorești sunt duse la îndeplinire.
Atât Sorin Oprescu cât și Elena Udreau au plecat din România înainte de pronunțarea unei instanțe de judecată, la momentul respectiv ei fiind oameni care bucurau deplin de prezumția de nevinovăție.
Cât privește aplicarea de către instanțele românești a procedurilor europene care se referă la extrădare, Predoiu a precizat că judecătorii români își fac datoria.
„Ne-am dori foarte mult ca toate statele membre să aplice cu rigurozitate aceste principii în cadru european în materia extrădării, ca toate instanțele să fie la fel de prompte și riguroase ca instanțele din România. Instanțele române cooperează foarte bine în materia extrădării, dar în ultimii ani am avut situații când nu s-a întâmplat același lucru în privința instanțelor din două state membre”, a adăugat Predoiu.