Situația Elenei Udrea se complică. Autoritățile din Bulgaria și cele din România s-au lovit de proceduri

Situația Elenei Udrea se complică. Autoritățile din Bulgaria și cele din România s-au lovit de proceduri Sursa: Facebook / Elena Udrea

Elena Udrea nu a vrut să participe prin videoconferință la procesul din România în care a atacat condamnarea la șase ani de închisoare. Avocații ei au susținut că fostul ministru al Turismului nu poate fi prezent virtual „pentru că nu există sistem pentru videoconferinţă în Blagoevgrad, unde e arestată”. Tribunalului Blagoevgrad neagă aceste informații și susține că au un astfel de sistem, însă „doamna Udrea a spus că nu dorește”.

Procesul în care se judecă recursul în casație formulat de Elena Udrea și de Rudel Obreja împotriva condamnărilor din dosarul „Gala Bute” a fost amânat. Motivul este lipsa de procedură cu citarea fostului ministru.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (ICCJ) a cerut autorităților bulgare, printr-un ordin european de anchetă, să asigure prezența Elenei Udrea la proces, prin videoconferință. Fostul ministru al Turismului a refuzat să participe la rejudecarea cauzei, chiar dacă procesul i-ar putea aduce achitarea sau rejudecarea. Este a doua oară când Elena Udrea refuză să participe prin videoconferință la procesul din România.

Fostul ministru a informat instanța că nu dorește să participe prin videoconferință la procesul cu privire la punerea sa în libertate, însă a specificat că la celelalte termene „vrea să participe personal şi să fie audiată”. Acest lucru se poate realiza doar în două situații: fie instanța dispune suspendarea executării pedepsei, iar ea, liberă fiind, vine de bunăvoie în sala de judecată, fie dacă judecătorii bulgari decid să o trimită în România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația Elenei Udrea se complică în Bulgaria

Veronel Rădulescu, unul dintre cei trei apărători ai fostului ministru al Turismului, susține că Elena Udrea nu poate să participe prin videoconferință la procesul recursului în casaţie „pentru că la Blagoevgrad, un orăşel mic de provincie, aflat aproape de graniţă, acolo unde ea se află în arest, nu există acest sistem pentru videoconferinţă. Iar din această cauză, Elena Udrea ar trebui să fie dusă la o altă judecătorie, şi deci transferată temporar într-un alt centru de deţinere, lucru cu care ea nu este de acord”.

Răspunsul de la Tribunalul Blagoevgrad a venit imediat, reprezentanții instituției susținând că există un astfel de sistem, însă Elena Udrea nu vrea să participe prin videoconferință la procesul din România.

„Tribunalul Blagoevgrad a primit două cereri de audiere prin videoconferinţă, la 18 mai și la 20 mai 2022, emise în baza unui ordin european de anchetă”, a precizat Daniela Ceavdarova, purtătorul de cuvânt al tribunalului. Ea a adăugat că „judecătorul raportor a dispus ca doamnei Udrea să i se solicite acordul pentru audierea prin videoconferinţă, însă ea a declarat că nu dorește să participe și că nu o deranjează să fie judecată în lipsă”, a fost răspunsul instanței din Bulgaria oferit celor de la libertatea.ro.

În aceste condiţii, instanţa bulgară s-a văzut nevoită să respingă solicitarea judecătorilor români, pentru că, potrivit Directivei 2014/41/UE A Parlamentului European şi a Consiliului, lipsa consimţământului persoanei acuzate reprezintă un motiv de refuz al executării ordinului european de anchetă. „În acest moment, la Tribunalul Blagoevgrad sunt pe rol două proceduri solicitate de autorităţile române pentru un ordin european de anchetă”, spune Daniela Ceavdarova. „În cazul în care doamna Udrea își dă acordul, Tribunalul Blagoevgrad are posibilitatea de a organiza audierea ei prin videoconferință”.

Sistemul a început să fie folosit la Tribunalul Blagoevgrad din iunie 2020.