Evenimentul Zilei > Justitie > Surpriză la procesul lui Sorin Oprescu. Motivul pentru care un fost judecător CCR a fost prezent în sală
Surpriză la procesul lui Sorin Oprescu. Motivul pentru care un fost judecător CCR a fost prezent în sală

Surpriză la procesul lui Sorin Oprescu. Motivul pentru care un fost judecător CCR a fost prezent în sală

Sorin Oprescu a fost audiat marți timp de șase ore de magistrații eleni, avocații acestuia încercând să explice faptul că fostul primar a avut parte de un proces nedrept în România. Totuși, surpriza a fost prezența unui fost judecător CCR la procesul din Grecia. Acesta a vorbit pentru Oprescu cu privire la o decizie din 2017 a Curții Constituționale.

Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, a fost audiat luni, 30 mai, timp de șase ore de către judecătorii din Grecia. Avocații acestuia au încercat să demonstreze magistraților eleni faptul că fostul primar a avut parte de o judecare nedreaptă în România, în urma căreia a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Avocații lui Sorin Oprescu au pregătit apărarea la cele mai mici detalii. Aceștia au adus, printre argumente, faptul că sentința finală în dosarul fostului primar a fost influențată de un al treilea judecător. Potrivit avocaților, acesta nu ar fi audiat martorii și nici nu ar fi analizat toate probele aflate la dosar. A fost o sentință în orb susțin apărătorii lui Sorin Oprescu, care susțin că al treilea judecător este și cel care a înclinat balanța spre condamnare.

Surpriza din sala de judecată din Grecia a fost Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională a României (CCR). Acesta a fost prezent la proces de partea lui Sorin Oprescu, vorbindu-le magistraților eleni despre o decizie din 2017. Potrivit acestuia, este vorba despre o decizie cu privire la denunțarea protocoalelor dintre SRI și procurori, prin care se făceau interceptările în dosare, Sorin Oprescu fiind și el interceptat cu tehnica SRI în acest dosar.

Procesul privind extrădarea lui Sorin Oprescu din Grecia se reia marți

Sorin Oprescu ar fi trebuit să primească o condamnare de doar cinci ani și șase luni, potrivit avocaților acestuia. Ei susțin că în cazul fostului primar au fost încălcate prevederile convențiilor internaționale în materie de drept. De asemenea, apărătorii fostului primar susțin că magistrații români au creat acestuia o imagine nereală, de om care iubește luxul și care a făcut avere cu bani luați din mită.

Magistrații din Grecia au cerut mai multe detalii cu privire la sistemul judiciar din România. Ei au rămas uimiți când au aflat că astfel de procese se întind pe foarte mulți ani la noi în țară, neînțelegând rostul prelungirii pronunțării deciziei finale.

Procesul va fi reluat marți dimineață, când Sorin Oprescu și iubita sa, Adriana Nica, vor fi audiați. Fostul primar s-a întors în arestul preventiv până mâine, când judecătorii eleni ar putea decide dacă va fi eliberat sau rămâne în spatele gratiilor până la finalizarea procesului.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: