Scindare în justiție. Două judecătoare din CSM consideră concursul de promovare la ÎCCJ un simulacru

Scindare în justiție. Două judecătoare din CSM consideră concursul de promovare la ÎCCJ un simulacru Sursa foto: Arhiva EVZ

Doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina, reprezentantele tribunalelor în CSM consideră că, acum, concursul de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)a ajuns un simulacru.

Cele două au dat publicității miercuri 28 aprilie 2021, un „Apel la obiectivitate și profesionalism” în care atrag atenția că actuală procedura de promovare la ICCJ este una plină de vulenrabilitati, care lasă loc arbitrariului și subiectivismului, ajungându-se că magistrați de excepție și cu experiență să nu fie admiși la ICCJ.

Gabriela Baltag și Evelina Oprina oferă și câteva exemple de vulnerabilități ale concursului de promovare la ÎCCJ. În acest sens, cele două judecătoare critică posibilitatea de înscriere în procedura a unor candidați cu o experiență profesională anterioară uneori chiar și de 15 ani în funcția de procuror, dezvăluie că probele de concurs nu satisfac așteptările legitime de obiectivitate, dar și că desemnarea comisiilor de concurs nu asigura transparență necesară unui asemenea demers.

Totodată, cele două judecătoare subliniază faptul că proba interviului conține un nivel ridicat de subiectivitate imposibil de echilibrat, în actuală reglementare, prin intermediul unui mecanism de proporționalitate, interviul având o pondere mult prea mare în notă finală și făcând posibile anomalii precum obținerea unui punctaj minim la proba interviului de către un candidat cu punctaj maxim la proba evaluării actelor ce vizează activitatea acestuia și invers.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Refuzăm să mai aprobăm declanșarea unei alte proceduri de concurs”

În acest context, judecătoarele CSM, Gabriela Baltag și Evelina Oprina, anunță că nu vor mai vota pentru declanșarea unui nou concurs pentru promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție până când legiuitorul nu va aduce garanții de obiectivizare a procedurii, de susținere în mod exclusiv a valorii și competenței profesionale și de înlăturare a opiniilor subiective și a prejudecăților.

„Sunt oare selectati astazi judecatorii instantei supreme pe baza unor criterii care sa fie dincolo de orice indoiala?

Din pacate, sistemul judiciar a ratat inca o data sansa de a valorifica experienta si maturitatea profesionala a unor candidati de exceptie si de a asigura cetatenilor accesul la judecatori adevarati, in sens de judecatori care sa raspunda celor mai importante provocari din cariera cu exigenta, obiectivitate si modestie”, se precizează în - „Apelul la obiectivitate și profesionalism”, scrie luju.ro.