Protestul magistraților. Au ajuns la mâna șefului CSM, despre care scriau că este un „slugărete”
- Mihai Soica
- 22 aprilie 2021, 20:42
După ce Inspecția Judiciară s-a sesizat în legătură cu postările de pe pagina de Facebook ”Forumul judecătorilor”, magistrații români dau în clocot.
Peste 500 de judecători i-au cerut șefului Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Bogdan Mateescu (foto), să refuze suspendarea din funcție a unor magistrați, care au postat diverse mesaje pe pagina respectivă de facebook.
Recent, șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru a adresat șefului CSM o adresă prin care cere suspendarea din funcție a trei judecători, acuzați de activități politice pe ”Forumul judecătorilor”. Potrivit Statului Magistraților, derularea unor activități cu tentă politică este strict interzisă pentru judecători și procurori.
Magistrații care riscă să fie suspendați din funcție sunt judecătorii Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt. Șeful Inspecției Judiciare vrea ca cei trei judecători să fie suspendați până la finalizarea anchetei.
Scrisoarea celor 500 de judecători
După ce au aflat de adresa șefului Inspecției Judiciare, adresată șefului CSM, peste 500 de judecători au semnat o scrisoare deschisă, în care arată că mesajele nu au fost postate pe un grup public, ci pe unul privat.
„Fără ca acest demers să urmărească vreo imixtiune în activitatea Inspecției Judiciare, apreciem că transmiterea, de către magistrați, de mesaje pe un grup privat de Facebook nu ar putea constitui activități publice cu caracter politic, și cu atât mai puțin activități publice cu caracter politic desfășurate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, așa cum li se impută magistraților anchetați. Pe de altă parte, criticarea de către magistrați a lipsei de reformă în domeniul justiției este permisă inclusiv în spațiul public”, se arată în scrisoarea deschisă.
Mai mult, semnatarii acestui document se arată îngrijorați cu privire la posibilitatea ca CSM să dispună suspendarea din funcție a unor judecători, doar pentru simple opinii, multe dintre acestea, fiind necalomniatoare sau denigratoare.
”Luăm act cu deosebită îngrijorare de faptul că Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva a opt judecători, respectiv a propus suspendarea din funcție până la finalizarea cercetării disciplinare față de trei dintre aceștia, pentru motivul că și-ar fi exprimat pe grupul privat de Facebook „Forumul magistraților” opiniile cu privire la funcționarea justiției din România și la raporturile dintre sistemul de justiție și celelalte puteri ale statului sau reprezentați ai acestor puteri”, se arată în scrisoarea de protest.
Acuzațiile aduse de Inspecția Judiciară
Inspectorii judiciari susțin că cei trei judecători au încălcat Statului Magistraților, în momentul în care au făcut postările respective.
Astfel, judecătorul Dragoș Călin a postat un mesaj împotriva lui Cătălin Predoiu și a criticat o decizie a Curții Constituționale a României.
„Totuși, decizia CCR pe C3 este contrară dreptului UE” și „E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu. Un an irosit de un personaj politic care să nu mai aibă vreodată mandat la justiție”.
Judecătoarei Alinei Gioroceanu i se reproșează o postare alambicată, de pe Forumul Judecătorilor.
„Chestia aia roșie este brâu sau ștreang? Că nu realizez” și „Covidu naște victime și eroi. Ambele atrag o reacție afectivă, mișcă ceva în noi, prin compătimire ori admirație. Unii intră în rolul acesta fără să vrea, alții, cu bună știință, urmărind să inducă aceleași reacții. Așa că, de eroi și de victimele de carton trebuie să ne ferim, de victimizare și de actele de eroism ale oportuniștilor lipsiți de autenticitate”.
Judecătorul Laurențiu Grecu a postat, la rândul lui, un mesaj care a fost catalogat cu tentă politică. „În afară de USR, nu cred că dorește cineva această măsură”.
Pe lista celor de la Inspecția Judiciară se mai regăsesc judecătorii Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, Anca Codreanu de la Tribunalul Brașov, Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor, Alexandru Bălășanu de la Judecătoria Botoșani și Ioan Fundătureanu de la Curtea de Apel Pitești.
Judecătoarea Baltag, umilită de către colegi
Pe grupul respectiv au postat mesaje judecătorul Dragoş Călin, preşedintele Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România sau procurorul Cristian Ardelean (ex-DNA Oradea), omul din spatele comunicatelor Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP). Îl mai regăsim pe judecătorul Cristi Danileţ, sancţionat deja disciplinar de către CSM.
Mesajele postate au caracter pur politic, iar jignirile la adresa altor magistrați sau politicieni erau la ordinea zilei.
Printre cei luați în vizor sunt și judecători de renume din Consiliul Superior al Magistraturii precum Gabriela Baltag. Despre acest judecător, Caius Marcius, un comentator care a postat zeci de mesake pe această pagină de facebook, comentează jignitor la o fotografie și spune că ar cântări cu o ”tonă mai puțin”. Judecătoarea era internată la Instititul ”Matei Balș” din București, la momentul producerii incendiului, fiind infectată cu Covid19. Deși, Gabriela Baltag trecea printr-o emoție puternică, colegii ei râdeau cât puteau de bine de această situație.
„Băiețașul” și „Slugăretele” conduce CSM
Cu ocazia discuțiilor din Parlament legate de desființarea Inspecției Judiciare, Forumul judecătorilor a luat foc. Șeful CSM, Bogdan Mateescu (foto) a fost numit ”băiețașul” care ”a votat operaționalizarea SIIJ – făcând posibilă desemnarea duetului Geani-Floricica în fruntea SS – , a votat sancționarea Crinei Muntean pentru interviul din Newsweek în care aceasta denunța rețelele de corupție din justiția bihoreană”.
Tot Bogdan Mateescu a fost numit de Caius Marcius, drept un ”slugărete”.
„Slugăretele prestează ce îi trasează stăpînii. Cu tristețe constat că o regret pe Savonea,, măcar ea avea un echilibru. La flăcăul ăsta … lucrează și penalii cu ce le-a mai rămas la dispoziție … asta e … criza de personal afectează toate palierele justiției, inclusiv partea acaparată de penali”.