Scandal Ungaria - UE din cauza ajutoarelor de inundații
- Iuliu Vlădescu
- 26 septembrie 2024, 08:35
Ungaria acuză Bruxelles-ul că nu vrea să o ajute pentru că s-a apărat „prea bine” împotriva inundațiilor de pe Dunăre produse de ciclonul Boris. Declarația a venit după ce Bruxelles-ul a pus condiții pentru accesul la fondul de zece miliarde de euro pentru statele afectate de dezastrul inundațiilor.
Scandal Ungaria - UE din cauza ajutoarelor de inundații
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat săptămâna trecută cinci state membre afectate de inundații care ar putea primi sprijin UE, dar Ungaria nu se numără printre ele.
Un purtător de cuvânt al comisiei a reacționat rapid la "greșeala președintei", precizând că şi Ungaria poate beneficia de ajutorul oferit de Uniunea Europeană statelor membre afectate de inundații.
Desigur, toate statele membre afectate de inundaţii au dreptul la sprijinul UE, inclusiv Ungaria, a declarat purtătorul de cuvânt, care a precizat: la momentul declarației în cauză, date privind daunele au fost primite doar din cele cinci țări menționate - Austria, Cehia, România, Polonia și Slovacia.
„Promisiunea Bruxelles-ului este înșelătoare”
Însă situația nu este chiar atât de simplă. Promisiunea Bruxelles-ului este înșelătoare, deoarece sprijinul este condiţionat de anumite criterii.
Cu cele 10 miliarde de euro oferite din fondurile de coeziune ale UE, vor fi ajutate doar acele țări care îndeplinesc criteriile. Conform acestor criterii: în cazul unui dezastru natural major, daunele directe totale trebuie să depășească trei miliarde de euro la prețurile din 2011 sau 0,6 la sută din VNB-ul (contribuțiile statelor membre bazate pe venitul național brut) statului afectat.
Ungaria a reacționat rapid și eficient, astfel că valoarea pagubelor este de așteptat să fie sub prag, deși nu există încă date concrete, deoarece apărarea nu s-a încheiat.
„Ungaria nu primește ajutor de la Bruxelles pentru că s-a apărat eficient împotriva inundațiilor”
Cu alte cuvinte, Ungaria nu primește ajutor de la Bruxelles pentru că a făcut faţă bine provocărilor și s-a apărat eficient împotriva inundațiilor.
În schimb, alte state membre se confruntă cu daune grave. După inundațiile devastatoare din Polonia, au fost efectuate primele evaluări ale pagubelor. Pagubele în regiunea cea mai grav afectată au fost estimate la aproape 935 de milioane de euro.
În Austria, se așteaptă în acest moment la un total de 700 de milioane de euro pentru acoperirea daunelor provocate de inundații, iar această sumă este probabil să crească. În România, pagubele au fost estimate la 12,5 milioane de euro, iar în cazul Slovaciei, la 20 de milioane de euro, potrivit Magyar Nemzet.
(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)