Dunărea în creștere: Inundații masive în Budapesta. România sub amenințarea viiturilor

Dunărea în creștere: Inundații masive în Budapesta. România sub amenințarea viiturilor Inundaţii în Budapesta. Dunărea a atins un nivel record. Sursa foto Twitter

Capitala Ungariei, Budapesta, se confruntă cu una dintre cele mai grave inundații din ultimii ani, cauzate de ploile torențiale care au alimentat fluviul Dunărea. Nivelul apei a crescut alarmant, depășind cotele de siguranță și inundând zone extinse ale orașului, inclusiv clădiri emblematice precum Parlamentul Ungariei. Situația este departe de a se stabiliza, iar prognozele meteo indică riscuri și mai mari în zilele următoare.

Ciclonul Boris, furtuna care a transformat Dunărea în pericol

În ultimele zile, regiunea a fost lovită de ciclonul Boris, o furtună de mare intensitate, care a adus cantități masive de precipitații în Europa Centrală. Aceasta a determinat creșterea nivelului Dunării la cote record, inundând nu doar Budapesta, ci și alte localități de-a lungul fluviului, arată Hungary Today. În unele zone, drumurile și infrastructura de transport au fost grav afectate, iar autoritățile au fost forțate să închidă gări și să suspende cursele feriboturilor.

Inundaţii în Budapesta. Dunărea a atins un nivel record. Sursa foto Twitter

O situație alarmantă s-a înregistrat într-o localitate din apropierea Budapestei, unde sacii de nisip folosiți pentru consolidarea barajelor au fost furați, agravând riscurile de inundații pentru comunitățile din zonă.

Summit European pentru gestionarea crizei

Criza inundațiilor a atras atenția liderilor europeni, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit cu liderii a patru țări afectate de furtuna Boris, pentru a discuta despre măsurile de ajutor și gestionare a crizei. În cadrul reuniunii de urgență, oficialii au analizat necesitatea unui răspuns coordonat la nivel european, dat fiind impactul pe care inundațiile l-au avut asupra mai multor state, inclusiv Ungaria, Slovacia și România.

Ne puteți urmări și pe Google News

România sub amenințarea fluviului Dunărea. Viitura se apropie

În România, autoritățile sunt în stare de alertă, monitorizând îndeaproape evoluția nivelului Dunării. Conform estimărilor Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în țară, la Baziaș, a ajuns la 4200 m³/s, peste media obișnuită pentru luna septembrie. Situația este monitorizată constant, iar specialiștii se așteaptă ca în perioada 28-29 septembrie să se atingă un debit maxim de 9200-9500 m³/s, datorită viiturilor formate în amonte, mai ales în Austria și Ungaria.

„Sectorul românesc al Dunării este apărat împotriva inundațiilor prin lucrări de îndiguire. Deși nu se anticipează probleme majore, monitorizarea atentă este esențială”, a transmis Ministerul Mediului din România, într-un comunicat. În acest context, Comitetul ministerial pentru situații de urgență a fost convocat de ministrul Mediului, Mircea Fechet, pentru a analiza măsurile suplimentare necesare în cazul creșterii continue a nivelului apei.

Impactul viiturii în România: Ce urmează?

Chiar dacă nu sunt anticipate inundații grave în România, există riscul ca, dacă viitura va persista, anumite localități să fie afectate, în special cele situate în proximitatea Dunării. Autoritățile locale din județele riverane fluviului au început pregătirile pentru eventuale măsuri de evacuare și consolidare a barajelor, iar populația este sfătuită să fie vigilentă.

Așadar, deși Budapesta și Ungaria resimt în prezent cele mai grave efecte ale inundațiilor, Dunărea rămâne o amenințare constantă și pentru România, care trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu.