Interviu cu disidentul Oleg Orlov, laureat al Premiului Nobel: După Putin ar fi o catastrofă, dacă ar veni un nou țar. Rușii sunt acum anihilați
- Maria Dima
- 6 ianuarie 2025, 07:12
Când ne întâlnim, la Berlin, epoca Putin tocmai a împlinit un sfert de secol și o zi: era 1 ianuarie 2000, când demisia lui Elțîn i-a dat puterea. Oleg Orlov, biolog, 71 de ani, petrecuse deja 20 de ani ca disident; mai bine, ca "cetăţean care critica guvernul. Până când acest lucru a devenit o crimă", povesteșu jurnalista Irene Soave, în interviul publicat în corriere.it
Distribuia pliante împotriva războiului din Afganistan în 1979; în 1989 a contribuit la înființarea Memorialului, rețeaua pentru drepturile omului care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2022; nu a avut antecedente penale până în 2022, când un articol despre "noul fascism rus" i-a adus o pedeapsă de doi ani și două luni. La 1 august 2024 a fost expulzat din închisoare (a refuzat, ca și alți deținuți politici, să ceară grațiere) și acum nu se poate întoarce în Rusia, "care este cea mai mare dorință a mea. Mi-e dor de zăpadă, de păduri, de cei dragi. Dar dacă mă întorc, mă vor aresta, și ar fi iresponsabil față de următoarele schimburi de prizonieri".
Reporter: Va fi vreunul?
Oleg Orlov: Este o speranță bine întemeiată.
Reporter: Cât de mult s-a schimbat Putin în 25 de ani?
Oleg Orlov: Mie, și celor din jurul meu, ne era clar de la început că este un dictator. Dar aveam un ochi antrenat de ani de angajament politic și eram în Rusia. Acolo unde drepturile au fost imediat încălcate; unde imediat au început operaţiunile imperialiste în Caucaz. Europa a văzut semnale îngrijorătoare, și-a spus "să nu exagerăm" și a continuat să cumpere gaze.
Reporter: Există momente în care regimul și-a schimbat ritmul?
Oleg Orlov: Primul este discursul de la München din 2007, la conferința de securitate. Totul era deja acolo. Furia pentru Statele Unite, atenția pentru Ucraina și Georgia, armele. Apoi, în 2014, invazia Crimeei. Și protestele din 2012. Când a recâștigat președinția, mulți oameni au ieșit în stradă. Acea disidență l-a speriat și a decis să o zdrobească.
Reporter: Cum s-au schimbat rușii în acești 25 de ani?
Oleg Orlov: Sunt anihilați. În primul rând, a câștigat teren sentimentul că nimic nu depinde de fiecare individ și, prin urmare, abandonarea politicii și revenirea la sectorul privat. Între timp, alegerile devin o farsă, războiul îți ia rudele și prietenii, economia se prăbușește... și frica rămâne. Nu cred că înțelegeți represiunea, dar funcționează: nimeni nu mai face politică, dacă prețul este atât de mare. Oamenii din Guvern la nivel local controlează chiar și conversațiile: nu a mai fost așa de la Brejnev.
Reporter: Mulți dintre prizonierii ruși eliberați în august, ca și dumneavoastră, trăiesc în Germania. Sunteți în contact?
Oleg Orlov: Desigur. Avem o un chat, ne coordonăm pentru marșuri sau campanii. Ne-am văzut des. Sunt colaboratori ai rețelei lui Navalnîi, Lilia Ceanîșeva, Ksenia Fadeeva, Vadim Astanin, este Ilia Iașin care călătorește mereu undeva, Andrei Pivovarov, artistul Sasha Shokilenko, Kevin Lik, care acum merge la școală la Munchen...
Reporter: ... arestat la 18 ani.
Oleg Orlov: Sunt fericit că acum merge la școală (ochii i se umezesc).
Reporter: La ce lucrați?
Oleg Orlov: La o serie de măsuri practice, care ar trebui luate, dacă Putin ar muri. O amnistie, o nouă lege electorală. Este fundamental să nu fim vagi, și pentru că suntem deja în pragul unei catastrofe.
Reporter: Ce înseamnă?
Oleg Orlov: După Putin ar putea foarte bine să vină un alt Putin. Cineva până acum anonim, un necunoscut care până acum poate a susținut în tăcere dictatura și ar putea ajunge la putere poate cu sprijinul altor forțe străine, a unor țări care vor continua să spună oficial că sunt în favoarea libertății în Rusia, dar în realitate vor fi bucuroase să-și poată recupera gazul ieftin, petrolul ieftin, la prețul irelevant al câtorva dizidenți în închisoare. Opoziția ar putea să nu reușească, nici dacă Putin moare. Și voi, dragi tovarăși occidentali, veți avea de-a face cu un nou război.
Reporter: Ați fost mereu atât de pesimist în privința asta?
Oleg Orlov: Nu, dar în ultimele luni totul a mers în această direcție. Alegerea lui Donald Trump. Politica internațională virează la dreapta. Moartea lui Navalnîi. Dacă ar fi fost în viață, ar fi putut să răstoarne opoziția și să o conducă către victorie. Chiar și din străinătate.
Reporter: Văduva Iulia s-a oferit să conducă opoziția.
Oleg Orlov: Astăzi nu există nicio figură în care opoziția rusă să se poată recunoaște.
Reporter: Închisoarea, schimbul, viața nouă în străinătate. Cum ați procesat aceste luni?
Oleg Orlov: Închisoarea a fost umilitoare, crudă. Înfricoșătoare. Deținuții politici sunt adesea ținuți în izolare, cu tratament inuman. Dar sunt surprins că am ieșit mai bine decât mă așteptam.
Reporter: O jurnalistă italiană, Cecilia Sala, se află într-o celulă de izolare în Iran. Ce sfat i-ați da?
Oleg Orlov: Îmi pare rău. Este important să nu disperi, să-ți amintești cine ești și să speri că vei fi eliberat. Mulți disperă repede. Nu ajută. (Traducerea-Rador)