Televiziunea Română l-ar putea pierde pe Moise Guran după ce Consiliul de Administrație a respins grila de toamnă. Ieri, Consiliul Director a pus în aplicare decizia CA. Astfel, deși abia au intrat pe post, Moise Guran, Sorin Avram sau Dragoș Pătraru pot să dispară în orice moment. „TVR revine la Grila de vară. Cel puțin astronomic, până pe 23 septembrie este vară. Interesant este faptul că în grila de toamnă este cuprinsă și UEFA Champions League, care a costat o groază de bani”, spune Moise Guran. Toate emisiunile TVR stau sub semnul întrebării după ce Consiliul de Administrație a respins propunerile directorului Stelian Tănase. Pentru ca lucrurile să fie mai încurcate, emisiuni ca „Vorbește liber”, realizată de Sorin Avram, „Starea nației”, a lui Dragoș Pătraru sau „Biziday”, cu Moise Guran, ce se regăsesc în grila de toamnă sunt deja, de câteva ediții, pe sticlă, strecurate în spațiile libere ale grilei de vară.

„CA n-a aprobat grila. Există o majoritate în Consiliu, formată din trimișii guvernului, care se opune. Problema reală este independența televiziunii. Este o bătălie între politic și editorial, iar mizele sunt foarte mari”, a spus Stelian Tănase.

Moise Guran a spus pentru EVZ că așteaptă ca la începutul săptămânii viitoare să se ia o decizie. „Eu nu-mi permit să stau după această birocrație. Săptămâna viitoare mă lămuresc, ori sunt la TVR, ori sunt în altă parte. Am angajați, am oameni… nu stau de fonfleuri din astea birocratice”.

O decizie politică?

Președintele director-general al TVR, Stelian Tănase a declarat că s-a format un grup de lucru pentru strategia de programe, care se va întâlni luni cu Consiliul de Administrație. Respingerea grilei de toamnă presupune revenirea la vechea grilă aprobată, respectiv grila de vară. Nu se știe deocamdată dacă emisiunile care au început, „Vorbește liber”, „Biziday”, „Starea nației” sau „Foc încrucișat”, cu Cornel Nistorescu vor rămâne pe post și săptămâna viitoare, dar surse din TVR au spus că nu s-au anunțat modificări. Dacă se vor desființa, TVR ar urma să se difuzeze înregistrări mai vechi. Hotărârea de punere în aplicare a deciziei Consiliului de Administrație vine a doua zi după apariția lui Traian Băsescu la emisiunea „Vorbește liber” de la postul public. Șeful statului chiar lăudase emisiunea TVR pentru obiectivitate.