Potrivit emisiunii "Uppdrag Granskning" a televiziunii de stat suedeze, fluxul de numerar dintre Swedbank și sucursalele baltice ale Danske Bank a fost de cel puțin 40 miliarde de coroane suedeze (5,8 miliarde de euro). Printre acestea, există transferuri de la companii cunoscute ca urmare a unor mari scandaluri, cum ar fi "cazul Serghei Magnitsky" din Rusia și relatări despre sistemul din Azerbaidjan, care a spălat bani obținuți ilegal de elita Azerbaidjanului.

Potrivit postului SVT, plățile prin intermediul cărora se presupune că au fost spălați banii au avut loc între 2007 și 2015.

Centrul pentru Jurnalism de Investigație din Letonia a participat la anchetă, care a confirmat că printre clienții sucursalei Swedbank din această țară s-au aflat societăți ale căror bani sau identitate reală ar fi trebuit să ridice semne de întrebare în cadrul instituțiilor de supraveghere și al băncii.

Ziarul estonian Postimees a obținut date despre fluxurile de numerar suspecte a mai mult de zece clienți estonieni ai Swedbank. Sumele tranzacțiilor aferente conturilor lor curente depășesc milioane și, uneori, zeci de milioane de dolari.

"Știri despre posibila implicare a Swedbank în spălarea banilor este"un lucru din trecut", banca fiind deja pedepsită pentru acest lucru", a declarat șeful Comisiei pentru Finanțe și Piețe de Capital (FCMC) din Estonia, Peters Putnins.

Putnins a declarat că FCMC va discuta despre informațiile publicate cu reprezentanții băncii, însă, potrivit datelor sale, situația respectivă este "ceva din trecut".

"FCMC a amendat deja Swedbank pentru deficiențe de control intern, iar acum banca a eliminat toate problemele identificate anterior.