Sarkozy, de azi presedinte

Sarkozy, de azi presedinte

Elysee: Chirac preda insemnele puterii si devine simplu cetatean.

Noul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, va prelua astazi in mod oficial functia de sef al statului de la predecesorul sau, Jacques Chirac, intorcand astfel o noua pagina a istoriei politice a unei tari pe care a promis ca o va schimba in profunzime. Transferul de putere urmeaza sa aiba loc in aceasta dimineata, la Palatul Elysee:, centrul puterii in Franta.

La 52 de ani, consacrat prin victoria sa clara, cu 53% din voturi, in fata contracandidatei sale, Segolene Royal, Sarkozy va prelua fraiele statului pentru un mandat de cinci ani, marcand venirea la putere a unei noi generatii. De cealalta parte, Jacques Chirac se va retrage dupa o cariera exceptional de longeviva, intinsa pe mai bine de 40 de ani, dar cu un bilant apreciat drept negativ de 54 la suta dintre francezi.

Unul vine, altul pleaca

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform protocolului, in cursul diminetii, Jacques Chirac il va primi pe Nicolas Sarkozy in curtea de onoare a Palatului Elysee, dupa care cei doi vor avea o scurta intrevedere in timpul careia noul lider va primi codul nuclear. Redevenit simplu cetatean, Chirac va pleca cu masina de la palatul prezidential in care a locuit in ultimii 12 ani.

Sarkozy va tine ulterior primul sau discurs in calitate de presedinte. O salva de 21 de tunuri il va saluta pe noul sef de stat, al 23-lea pe care l-a avut Franta din 1848. Daca va urma traditia, Nicolas Sarkozy va merge apoi pe bulevardul Champs Elysee: pentru a depune o jerba de flori sub Arcul de Triumf.

In vederea preluarii oficiale a functiei de presedinte, Nicolas Sarkozy a demisionat luni din fruntea partidului de dreapta Uniunea pentru Miscare Populara (UMP) pentru ca „niciun francez sa se indoiasca de impartialitatea” sa. La randul lui, Chirac si-a luat adio de la francezi ieri-seara, intr-o alocutiune televizata.

Sarkozy pregateste echipa guvernamentala In ajunul ceremoniei de la Palatul Elysee, Sarkozy a avut intalniri cu liderii a cinci mari sindicate franceze, neincrezatoare in dorinta sa de schimbare. Sindicatele se tem ca viitorul guvern va incerca sa impuna anumite reforme, precum cea de facilitare a recursului la orele suplimentare de munca sau cea de abolire a regimului special de care se bucura anumite categorii de salariati, spre exemplu angajatii cailor ferate.

Potrivit unei surse UMP, Sarkozy va anunta vineri componenta viitorului guvern, care va fi condus cel mai probabil de fostul ministru al educatiei, Francois Fillon.

Pentru portofoliul externelor, Sarkozy l-a chemat la consultari pe unul dintre cei mai populari oameni politici francezi, Bernard Kouchner, fost ministru socialist si cofondator al organizatiei Medecins Sans Frontieres. Guvernul condus de Dominique de Villepin si-a prezentat ieri demisia.

Demaraj in forta Schimbare din mers

Programul noului presedinte francez se anunta a fi foarte incarcat inca de la debut: Dupa ceremoniile degate de investitura, Sarkozy va pleca in aceasta dupa-amiaza la Berlin, unde se va intalni cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Asteptata pentru vineri, formula restransa a noului guvern, cu numai 15 membri, care va avea, in premiera, un numar egal de barbati si femei, trebuie sa angajeze rapid reforme economice liberale, a promis Sarkozy, care doreste sa impuna un nou stil, al rapiditatii si eficacitatii.