Evenimentul Zilei > Actualitate > Șansă pentru bolnavii de cancer. Cel mai modern aparat de radioterapie, disponibil gratuit la Timișoara
Șansă pentru bolnavii de cancer. Cel mai modern aparat de radioterapie, disponibil gratuit la Timișoara

Șansă pentru bolnavii de cancer. Cel mai modern aparat de radioterapie, disponibil gratuit la Timișoara

Unul dintre cele mai performante centre de radioterapie din Europa, dotat, în acest moment, cu cel mai modern model de accelerator existent în lume, a fost inaugurat, marți, la Timișoara, în cadrul Centrului de oncologie OncoHelp. Acesta este al doilea aparat de radioterapie din oraș și a fost achiziționat, în parte, cu bani donați de români.

Pacienții vor avea acces gratuit la tratament, de la 1 mai. ”Doar pentru achiziția aparatului s-au cheltuit 1,6 milioane de euro, iar din aceștia, 400.000 de euro au reprezentat bani donați de români – prin donații individuale și redirecționarea  2% din profitul firmelor”, a declarat Șerban Negru, președintele OncoHelp. Mobilizarea cetățenească s-a întâmplat în timp record, banii fiind strânși în luna decembrie, în cadrul unei campanii mediatice a asociației Dăruiește viață, ”Dar  din dar se face viață”, cele mai mari sume provenind din București. Șerban Negru explică faptul că fără banii donați de români  nu ar fi putut contracta creditul în baza căruia s-a cumpărat aparatul. Prezent la inaugurarea aparatului de rdaioterapie, sectretarul de stat Dorel Săndesc a declarat că ”Asociația OncoHelp a reușit să realizeze un proiect deosebit. Acest proiect arată că în România încă mai există șansă, dată de implicarea oamenilor”. 

Investiția totală, care a inclus și amenajare bunkerului în care a fost montat aparatul, se ridică la 3 milioane de euro. ”Problema sistemului de sănătate din România este managementul. Dacă managementul din spitalele publice ar fi ca cel de la Spitalul OncoHelp, lucrurile ar merge mult mai bine. Noi încercăm să schimbăm ceva în oncologia pediatrică și de adulți. Am realizat proiecte de patru milioane de euro la nivel național. Sperăm ca românii să ne sprijine în continuare pentru ca bolnavii de cancer să aibă o șansă în plus la viață”, a explicat Oana Gheorghiu, din partea Asociației Dăruiește Viață. În vestul țării trăiesc peste 14.000 de persoane diagnosticate cu cancer, incidența acestei boli în județul Timiș fiind în continuă creștere, statistic aici întâlnindu-se cei mai numeroși pacienți din țară.

De tratament vor beneficia bolnavii de cancer din Timișoara, dar și din vestul țării. O ședință de radioterapie cu acest aparat durează între 80 de secunde și trei minute, în funcție de afecțiunea de care suferă pacientul. Lunar, cu un astfel de aparat vor fi tratați aproximativ 100 de pacienți. Medicii susțin că, având în vedere adresabilitatea mare, în zonă ar fi necesare cel puțin patru astfel de aparate.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: