Evenimentul Zilei > Actualitate > Salvatoarea statuilor comuniste: „Le visam şi noaptea”
Salvatoarea statuilor comuniste: „Le visam şi noaptea”

Salvatoarea statuilor comuniste: „Le visam şi noaptea”

Ioana Ciocan a salvat de la distrugere şi uitare 15 statui, printre care cea a lui Lenin, pe care hoţii au tot încercat să o taie cu flexul. Ioana nu e comunistă, dar o pasionează arta de propagandă.

Convingerea că un popor care îşi ascunde istoria, fie ea şi comunistă, a trecut degeaba printr-o revoluţie, a făcut-o pe Ioana să meargă până în pânzele albe pentru ţelul ei: salvarea statuilor comuniste.
Ele vor fi expuse anul viitor, într-un parc al Capitalei. Ioana Ciocan are 31 de ani, este asistent la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti şi a studiat câţiva ani în Danemarca şi Marea Britanie .
Când a revenit în ţară, a început un doctorat cu tema "arta de propagandă" şi s-a ambiţionat să readucă în amintirea colectivă comunismul.
"Un ciot în inima oraşului"
"Începutul se află în Piaţa Presei Libere, pe soclul unde s-a aflat statuia lui Lenin. Soclul acela era ca un ciot în inima oraşului. De câte ori treceam pe acolo, îmi dădeam seama că a mai trecut o săptămână, o lună, un an, zece, douăzeci- şi nu se întâmplă nimic cu spaţiul acela", îşi începe Ioana povestea.
A iniţiat "Proiect 1990", care a constat în expunerea pe soclu a zece lucrări ce amintesc de comunism. Prima a fost chiar a ei, o statuie ludică a lui Lenin, făcută din bomboane.
Cu "Proiect 1990" a câştigat încrederea Primăriei, iar soclul a primit oficial destinaţia de spaţiu de expunere temporară pentru artă contemporană. Va fi reparat curând, i se vor instala lumini, iar apoi va găzdui din nou lucrări cu temă comunistă. În paralel cu acest proiect, Ioana s-a ambiţionat să salveze de la uitare statuile comuniste şi a început cu celebrele "Lenin" şi " Petru Groza", care ajunseseră la Palatul Mogoşoaia.
Topeşti statuia, dar istoria?

"Când m-am dus să le văd, erau într-o stare jalnică, tăiate cu flexul, pentru că sunt din bronz, un material foarte scump. Ştiam că trebuie să le iau de acolo, mă gândeam tot timpul la ele, ajunsesem să le visez şi noaptea".
În cele din urmă, a încheiat un protocol cu Primăria, care le-a şi mutat într-un loc păzit. "Mi se pare impardonabil să îţi uiţi trecutul", spune Ioana.
"Statuile acelea nu au voie să fie topite, pentru că atunci nu am face decât să repetăm greşelile comuniştilor, adică să distrugem partea din istorie care nu ne convine. Toate sursele de cercetare şi legendele urbane spun că "Lenin" a fost turnat din statuia lui Carol 1. În 1944, când Bucureştiul a fost bombardat, s-a avariat statuia lui Carol I, iar comuniştii au profitat de ocazie, au topit bronzul şi l-au făcut pe «Lenin»".
Marx, Lenin, Vlad Ţepeş…
"Colecţia" Ioanei cuprinde 15 statui: Lenin, Petru Groza, trio-ul Marx, Engels, Lenin, la care se adaugă figuri istorice promovate de comunişti.
"Sunt foşti conducători, precum Ştefan Cel Mare şi Vlad Ţepeş, dar sunt făcute în stil comunist, care e foarte diferit. Sunt figuri idealizate, nu putem spune că au o execuţie extraordinară şi nu vreau să le adun într-un spaţiu păzit pentru că ar fi operă de artă, ci pur şi simplu pentru valoarea istorică pe care o reprezintă".
Următorul pas este expunerea acestora într-un parc al Capitalei, cel mai probabil în vară. Documentele pentru această expoziţie au fost deja semnate, statuile sunt pregătite, aşa că Ioana se gândeşte deja la următorul proiect: un muzeu al comunismului, unde să expună tot ceea ce înseamnă artă de propagandă.
De ce Lenin şi nu eroii din ’89?
Demersul ei a stârnit multe întrebări, iar cea mai frecventă a fost "De ce nu lupţi pentru memoria eroilor revoluţiei?". Tânăra spune că ceea ce face ea nu este o sfidare a memoriei celor ce au murit la revoluţie, că există multe monumente dedicate lor, dar că îşi doreşte ca generaţiile viitoare să vadă ceva concret din ceea ce a fost comunismul.
"Mi se pare impardonabil să îţi uiţi trecutul. Aceste statui nu au voie să fie topite, pentru că astfel am repeta greşelile comuniştilor, adică am distruge istoria care nu ne convine.”
IOANA CIOCAN, artist

Citiţi şi:

  • O nouă sculptură în Piaţa Presei. Mesajul artistului: „Suntem cu toţii carne de tun”

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: