Salata verde, proaspătă și după zece zile. Unde și în ce condiții trebuie ținută

Salata verde, proaspătă și după zece zile. Unde și în ce condiții trebuie ținută Salata verde/ Sursa foto: Pixabay

Salata verde proaspătă este o parte importantă a unei diete sănătoase. Este crocantă si suculentă și se poate servi în diverse moduri, în funcție de preferințe.

Salata verde, proaspătă și după zece zile. Unde și în ce condiții trebuie ținută

Salata verde este de multe soiuri și culori și o sursă excelentă de vitamina A, acid folic și vitamina K. Salata se poate păstra la frigider până la 10 zile.

  • Salata verde întreaga — 7–10 zile
  • Salată verde mărunțită — 3–5 zile
  • Salată verde în pungă — 1 săptămână după data de consum.

Dacă doriți ca salata verde să reziste mai mult timp, va trebui să o păstrați în frigider. Dacă lăsați salata afară, va dura aproximativ :

  • 2 ore la temperatura camerei
  • 1 oră dacă în cameră este peste 30°C.

O salată lăsată pentru câteva ore afară își va pierde textura crocantă și va începe să se ofilească. Odată ce frunzele încep să devină vâscoase, înseamnă că salata se strică. Dacă găsiți doar câteva frunze vâscoase, aruncați-le și încercați să folosiți restul salatei cât mai curând posibil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alimente, Salată, Salată Verde, SănătosSalata verde. Sursa foto: Pixabay

Atenție mare la miros

Dacă mai mult de jumătate din frunze sunt vâscoase, probabil că este mai bine să renunțați toată salata. Încă un aspect important, frunzele de salată nu trebuie să aibă miros. Dacă încep să aibă miros acru sau rânced, probabil că sunt pline de bacterii pe care nu doriți să le mâncați.

Dacă doriți să fiți în siguranță, aruncați orice salată care a stat în frigider mai mult de două săptămâni. O puteți arunca direct la gunoi sau o puteți folosi pentru a face compost în grădină.

Salată Verde, Salată, Grădină, PlanteSalata verde. Sursa foto: Pixabay

Salata verde expirată te poate îmbolnăvi?

Este posibil să fi văzut retrageri de salată verde din supermarket-uri din cauza riscului de îmbolnăvire. Acestea sunt, de obicei, salate romane  contaminate cu E. coli, o sursă de intoxicații alimentare.

E. coli nu schimbă aspectul, mirosul sau gustul salatei, de asta te poate păcli. De asemenea, este dificil să fiți 100% siguri că nu vă poate îmbolnăvi. Pentru orice eventualitate, iată câteva simptome comune pe care le puteți verifica dacă nu vă simțiți bine:

  • Diaree
  • Crampe stomacale grave
  • Febră
  • Vărsături

Aceste simptome apar, de obicei, la trei sau patru zile după consumul de salată contaminată și dispar în decurs de o săptămână, informează medium.com.