Roșiile au ajuns să coste mai mult decât carnea de miel. Samsarii din piețe sunt arătați cu degetul
- Mihai Soica
- 12 aprilie 2023, 21:11
Înainte de Paște, în piețe au apărut roșiile românești, dar au un preț așa de mare, încât aproape nimeni nu se apropie de ele. Gospodinele renunță la aceste legume și spun că mai bine cumpără carne de miel, care are un preț mult mai mic.
Un kilogram de carne de miel se vinde cu 40 de lei, iar unul de roșii cu 65 de lei. Cei care le vând susțin că legumele sunt românești, dar costul de producție a fost unul foarte mare.
La Alba Iulia, roșiile românești se vând cu 65 de lei/kilogramul, în timp ce unul de castraveți a ajuns să coste 35 de lei.
La Piața Centrală, precupeții pot găsi și roșii produse în Turcia sau Spania, cu prețuri cuprinse între 17 și 20 de lei/kilogram.
”Paștele vine foarte devreme, oamenii au făcut încălzire la sere și ele sunt scumpe. La castraveți prețurile sunt de 30 lei, roșiile, 60-65 lei, față de alea de import care sezonul lor este iarna la noi acum încep”, a spus o vânzătoare.
Discuții despre ”subvenția Tomata”
Costul real al unui kilogram de roșii, în condițiile în care un cultivator român primește o subvenție de 3.000 de euro/hectar, ar trebui să fie cuprins între 12 și 15 lei. Restul, diferența până la 65 de lei, intră în buzunarele samsarilor din piețe care se prezintă producători cu atestate eliberate de primăriile unde domiciliază.
Chiar și ministrul Agriculturii, Petre Daea a vorbit despre acest subiect, și a spus că prețurile sunt exagerat de mari, ”fiind umflate”
”Luaţi-vă după mine, ce zic eu, vă duc în loc sigur. În primul rând, în fiecare dimineaţă, Petre Daea are comunicare cu ţara, la 7.30. În fiecare zi ştiu de unde au plecat tomatele în România şi de la cine, ştiu că acele tomate au fost verificate de Autoritatea fitosanitară, pentru că e obligatoriu. Sunt la ora actuală 20 de lei la fermier, 35 de lei şi 45 de lei. Sunt vârfurile de producţie. Unii îşi iau pentru că sunt trufandale, nu va fi preţul acesta când va începe producţia. 65 de lei kilogramul este nu exagerat, extrem de exagerat şi de nepermis în ţară”, a spus Daea, citat de Știripesurse.
Intermediarii din piețe iau grosul profitului
Oficialul român a arătat cu degetul spre samsarii din piețe, care, doar din comercializare, încasează un profit mai mare decât producătorul.
”Banii mulți îi fac samsarii. În trei zile fac cât facem noi în 6 luni”, a spus un producător, nemulțumit de situația existentă și de faptul că autoritățile nu intervin pentru a rezolva problema samsarilor din piețe.