Petre Daea consideră că furia fermierilor români este îndreptățită. Noi ajutoare vor ajunge la aceștia în perioada următoare

Petre Daea consideră că furia fermierilor români este îndreptățită. Noi ajutoare vor ajunge la aceștia în perioada următoare Petre Daea Sursa foto: gov.ro

Petre Daea a explicat că este dreptul fermierilor români să se revolte față de cerealele ucrainene care au invadat piața europeană. Ministrul Agriculturii a anunțat că noi sume de bani sunt pregătite pentru fermieri.

Petre Daea a declarat că fermierii români au ieșit în stradă doar atunci când au trecut printr-un moment care le-a afectat grav activitatea, precum s-a întâmplat în cazul cerealelor ucrainene care au invadat piața europeană. Ministrul Agriculturii a mai adăugat că acești fermieri deja au trecut printr-o criză generată de pandemia de COVID-19, printr-o criză energetică și seceta din vara anului 2022. Ministrul a subliniat că cerealele din Ucraina trebuiau să își contunue drumul spre țările în care au fost cerute, dar au rămas și în România pentru că aveau un preț mai mic față de cele produse de fermierii români.

„Aceşti fermieri nu ies în stradă decât când le ajunge cuţitul la os. Acest avantaj economic i-a afectat pe fermierii români. Trebuia să se găsească o soluţie pentru a se degaja cerealele din Ucraina, cunoscându-se zonele mari din lume unde nevoia de hrană este la ea acasă”, a declarat Petre Daea. Acesta a mai spus că sunt trei țări importante în ceea ce privește exportul de cereale la nivel global, Ucraina, România și Rusia. Ministrul a subliniat că țara noastră este „cea mai importantă ţară exportatoare din bazinul Mării Negre, din Uniunea Europeană”.

Cum au ajuns cerealele ucrainene pe piața din România

Ministrul a continuat prin a spune că autoritățile au urmărit intrarea produselor în România, iar cerelalele ucrainene au ajuns în țara noastră ca urmare a cumpărării de către mai multe persoane din țară. Daea a subliniat că odată cu ridicarea barierelor vamale a fost creată oportunitatea ca produsele din Ucraina să fie cumpărate la prețuri mult mai mici față de cele din țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește ajutorul pentru fermieri, ministrul a explicat că rezerva de criză la nivelul Uniunii Europene este de 400 de milioane de euro, iar în momnetul în care în Consiliul de Ministri s-a cerut să fie luate sume de bani din aceste rezerve, șapte state europene s-au opus. Daea a continuat prin a spune că aceste țări au considerat că „trebuie să fim rezervaţi vizavi de scoaterea din rezerve a unor sume pentru că sunt şi alte situaţii care vor impacta”. Ministrul a mai adăugat că România va primi 10 milioane de euro pentru fermieri.

Fermierii români vor primi bani de la Uniunea Europeană

„Asta era suma care ne-a pus în faţa faptului împlinit, nu am avut niciun dialog, nicio negociere, nu mi-a prezentat nimeni înainte această sumă. În momentul în care am văzut această formulă m-am îndreptat împotriva ei, susţinând că e nevoie să schimbăm formula şi alte interpretări”, a mai precizat ministrul Agriculturii. Comisarul Uniunii Europene pentru Agricultură va purta discuții cu experții români în perioada următoare.

Daea a mai adăugat că fermierii români urmează să primească noi sume de bani în săptămânile următoare. „Surpriza o să o aveţi când o să aduc eu documentul care atestă suma. Eu aştept, nu de Petre Daea depinde. Calendarul pe care îl fac este al lor. Nu zăbovesc niciun minut pentru a rezolva problemele fermierilor. Anul trecut până la sfârşitul anului am acordat banii pentru calamităţile înregistrate la lucrări”, a declarat Petre Daea la PrimaNews.