Taxele vamale sunt soluția pentru importul de cereale din Ucraina. Un deputat PSD a propus acest lucru

Taxele vamale sunt soluția pentru importul de cereale din Ucraina. Un deputat PSD a propus acest lucru

Scandalul legat de importul de cereale ieftine din Ucraina poate fi rezolvat foarte simplu, susține un deputat de la PSD. Fermierii din România au protestat cu privire la faptul că au suferit pierderi grele din acest motiv.

Președintele Comisiei pentru Agricultură, din Camera Deputaților, deputatul Florin Ionuț Barbu a propus introducerea unor taxe vamale pentru cerealele din Ucraina.

Nefiind un stat al Uniunii Europene, cerealele din Ucraina pot fi taxate, astfel încât să nu provoace o concurență neloială fermierilor din România.

”Este din ce în ce mai evident că Decizia Comisiei Europene de a ridica taxele vamale pentru produsele provenite din Ucraina a generat efecte negative tuturor statelor din regiune. Cerealele provenite din Ucraina au provocat blocaje comerciale, au destabilizat piața, au generat prăbușiri ale prețurilor, punând fermierii români în imposibilitatea de a-și valorifica producțiile. Este timpul ca taxele vamale să fie reintroduse și să permitem cerealelor și produselor ucrainene doar tranzitarea teritoriului României în drumul lor către țări terțe”, susține deputatul, citat de știripesurse.ro.

Florin Barbu a mai spus că este obligația României de a-și proteja ”fermierii și procesatorii”.

Protestul fermierilor

În toată România, fermierii au protestat față de faptul că nu au primit compensații pentru pierderile suferite în 2022, ca urmare a importurilor de cereale din Ucraina, mult mai ieftine.

Din acest motiv, susțin fermierii, cerealele produse în România au rămas nevândute, prețul acestora fiind mai mare, ca urmare a majorărilor costurilor la carburanți, semințe sau îngrășăminte chimice.

„La noi grâul era 1.700 lei pe tonă. Am vândut eu 4.000 de tone în toamnă, cel din Ucraina a venit la 900 de lei pe tonă poate și mai ieftin, deoarece prețul de cost era pe jumătate cât la noi. Au gaz, au motorină mai ieftină, au îngrășămintele. Dacă pe mine m-a costat 7.000 de lei hectarul de cultură, în Ucraina a fost pe jumătate, adică la 3.000 de lei ca și echivalent și atunci și-au putut permite să dea cu 900 de lei tona pentru că oricum rămânea și cu câștig. Oricum, sunt probleme cu acel grâu, Ungaria l-a refuzat”, a mai spus Dimitrie Muscă, directorul unei mari ferme din zona județului Arad.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News