Ucraina va relua exportul de cereale prin Marea Neagră. Acordul cu Rusia a fost semnat la Istanbul

Ucraina va relua exportul de cereale prin Marea Neagră. Acordul cu Rusia a fost semnat la IstanbulCereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia și Ucraina au ajuns, în cele din urmă, la un acord care va permite reluarea exporturilor de cereale cereale ucrainene prin Marea Neagră. Documentul a fost semnat, vineri, 22 iulie, la Istanbul, în prezența președintelui Turciei, Recep Tayyp Erdogan și a secretarului general al ONU, Antonio Gutieres. Exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră a fost blocat la începutul războiului declanșat de Rusia, iar acest lucru a provocat o creștere a prețurilor produselor agricole la nivel mondial.

Reprezentanții Moscovei și ai Kievului au semnat, vineri 22 iulie, la Istanbul, acordul în baza căruia urmează să fie reluate exporturile de cereale prin Marea Neagră. Delegația ucraineană a fost condusă de ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, în timp ce Rusia a fost reprezentată de de Ministrul Apărării, Serghei Şoigu.

La eveniment au fost prezenți și președintele Turciei, Recep Erdogan, precum și secretarul general al ONU, Antonio Guterres. De altfel, Turcia și ONU au mediat această înțelegere. Cerealele exportate de Ucraina ajung, de regulă în state din Africa și Orientul Mijlociu, afectate de foamete, astfel că acordul este vital pentru a evita o criză a alimentelor la nivel global.

Înțelegerea permite Ucrainei să reia exporturilor de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, iar pentru Rusia este o oportunitate de a-și îmbunătăți imaginea. Astfel, Vladimir Putin arată că nu se folosește de o eventuală criză alimentară ca armă în război, pentru a-și impune punctul de vedere. De asemenea, Rusia ar putea relua și exportul de îngrășăminte, necesare agriculturii.

Acordul salutat de șeful ONU

Antonio Guterres a subliniat rolul esenţial pe care îl va avea Turcia în implementarea acordului. El a spus că se bazează pe Ankara pentru a menţine un rol critic în viitor şi promite angajamentul deplin al ONU pentru a asigura succesul acordului

„Vreau să recunoaștem meritul celor care au facilitat acest moment, domnului Erdogan și guvernului turc. Reprezentanților Rusiei și Ucrainei: ați trecut de obstacole și ați dat la o parte diferențele, pentru bunăstarea lumii. Va aduce o revitalizare pentru țările sărace și în curs de dezvoltare. Acest acord nu a fost încheiat ușor. De la începutul războiului, am avertizat că nu va fi ușor pentru piața alimentară. Contăm pe guvernul Turciei să vegheze la implementarea acordului și îi anunțăm implicarea ONU”, a declarat secretarul general al ONU, la începutul ceremoniei de semnare.

Șeful ONU a ţinut să menţioneze că este un „acord fără precedent între două părţi implicate într-un conflict sângeros”.

Sursa foto. Twitter

Erdogan anunță evitarea unei crize alimentare

La rândul său, flatat, Erdogan, care își dorește poziția de mediator între Rusia și Ucraina, a precizat că este vorba despre un acord istoric. El a spus că înțelegerea dintre Kiev și Moscova va înlătura pericolul foametei la nivel global și va permite reducerea prețului la cereale.

„Împreună, după întâlnirea din martie când a avut loc o cotitură pentru negocierile dintre părți, primesc din nou cele două delegații, într-o nouă zi istorică. Vom contribui să prevenim pericolul foametei la nivel global, să asigurăm livrările de produse agricole, care sunt foarte importante. Vom preveni creșterea abruptă a prețurilor la alimente. Am fost în contact cu cele două părți în conflict pe tot parcursul demersului. Acest acord va fi implementat de o comisie de cooperare, cu sediul în Instanbul”, a spus Recep Erdogan, conform BBC.

Sursa foto. Captura video

Condițiile acordului de la Istanbul

Acordul încheiat nu a fost semnat, însă, direct, de Ucraina și Rusia, ci cu Turcia și ONU, conform precizărilor făcute de Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Twitter. La rândul său, Rusia va semna un acord în oglindă, tot cu Turcia și ONU, a precizat consilierul prezidențial.

„Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia. Semnăm un acord cu Turcia şi ONU şi ne asumăm obligaţii faţă de acestea. Rusia semnează un acord în oglindă cu Turcia şi ONU”, a afirmat Podoliak.

El a subliniat că navele ruseşti nu vor escorta transporturile de cereale şi nu vor exista reprezentaţi ruşi în porturile ucrainene. În caz de provocări, a avertizat consilierul, „va exista un răspuns militar imediat”.

„Toate inspecţiile navelor de transport vor fi efectuate de echipe comune în apele turceşti, dacă va fi nevoie”, a conchis oficialul ucrainean.

Ne puteți urmări și pe Google News