Românii tratează criza cu antidepresive

Românii tratează criza cu antidepresive

Un studiu realizat de Ministerul Sănătăţii arată că, în primele trei luni ale acestui an, vânzările de antidepresive din farmacii au crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

„Unii devin dependenţi”

Insomniile, depresiile accentuate sau alte dereglări ale metabolismului cauzate de pierderea locului de muncă, imposibilitatea plăţii creditelor, dar şi neîncrederea pe care românii o au în redresarea economică au avut ca rezultat tratamentele cu calmante.

Fuga oamenilor către farmacie este văzută de medici ca un refugiu din calea problemelor. „Decât să se apuce de băut sau de fumat, mai bine iau un calmant. Aici şi medicii greşesc pentru că, în loc să le dea o trimitere la psihoterapie, le scriu repede o reţetă şi au scăpat de ei. N-au scăpat. Ei devin dependenţi de aceste pastile”, declară farmacista Aurelia Filipescu. „O soluţie imediată, dar ineficientă”

Despre pilulele către care se îndreaptă românii, aceasta spune că, de cele mai multe ori, sunt medicamente puternice. „Vor efecte imediate, dar şi de durată. Au apărut pe piaţă antidepresivele naturale, pe bază de plante, care, în schimb, nu prea au succes.”

De cealaltă parte, psihologii spun că au pacienţi care apelează la antidepresive „din dorinţa de a-şi menţine un anumit echilibru emoţional şi de a evita confruntarea directă cu problema care le generează suferinţa sau durerea”. Mai mult, aceştia cred că este o soluţie imediată, dar ineficientă.

„Este de dorit să îţi mobilizezi acele resurse interioare pentru a face faţă unei situaţii dificile şi să perseverezi până când ieşi din ea. Toleranţa la frustrare este însă din ce în ce mai diminuată. O soluţie este să apelezi la un psihoterapeut care să te susţină în a-ţi regăsi încrederea şi stima de sine”, crede psihologul Paula Irimia.

Ne puteți urmări și pe Google News