Pe piaţă rămân doar ţigările care se sting singure

Pe piaţă rămân doar ţigările care se sting singure

De pe 17 noiembrie, fumătorii vor putea cumpăra din comerţ doar ţigări cu tendinţă redusă de aprindere, RIP, produse în conformitate cu directivele europene.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a declarat, pentru "Evenimentul Zilei", că actul normativ nu i-a luat prin surprindere pe cei din domeniu: "Toţi ştiam de acest pas şi am fost pregătiţi pentru el, inclusiv producătorii. Prin trecerea la ţigările RIP, va fi minimalizat numărul incendiilor provocate de neglijenţa fumătorilor. Deja, în România sunt produse ţigări RIP. Echipele noastre vor monitoriza piaţa ulterior datei de 17 noiembrie: stocurile vechi de ţigări, vor fi confiscate conform legii".

Hârtia clasică va fi înlocuită cu una specială

Această schimbare nu va provoca scumpirea pachetului de ţigări, chiar dacă hârtia clasică de ţigarete va fi înlocuită cu una specială. Ţigara cu tendinţă redusă de aprindere se stinge singură dacă nu este fumată activ, înainte să ardă pe întreaga sa lungime. Juridic, promovarea noului tip de ţigară s-a făcut prin intrarea în vigoare a unui act normativ din 2004, conform căruia consumatorul român trebuie să beneficieze doar de produse şi servicii "sigure".

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu alte cuvinte, vechiul model de ţigară e"nesigur", fiind susceptibil să provoace incendii. Atât producătorii- importatorii de ţigări cât şi vânzătorii cu amănuntul sunt nevoiţi să renunţe definitiv, până pe 17 noiembrie, la producţia- importul, respectiv comercializarea ţigărilor care nu sunt de tip RIP, amenzile fiind severe.

"Ştiu că au fost discuţii între reprezentanţii Vămilor şi importatorii de ţigări, în acest moment nu cunosc amănunte", ne-a declarat Irina Privantu, purtător de cuvânt pentru Autoritatea Naţională a Vămilor, la întrebarea dacă Vămile sunt, deja, pregătite să facă diferenţierea între ţigările de tip RIP şi cele care vor fi eliminate de pe piaţă.