Românii din Marea Britanie importă sute de tone de roșii. Marile magazine au sectoare cu legume românești
- Mihai Soica
- 15 iunie 2023, 07:17
În Marea Britanie există o comunitate foarte mare de români, care au ajuns la muncă, și care este estimată la aproape un milion de persoane, dintre care 500.000 locuiesc la Londra. Din acest motiv, cererea de produse românești, în special de legume este foarte mare.
În marile magazine există deja sectoare unde se vând produse românești, de la legume, brânzeturi sau mezeluri. De asemenea, în aproape toate cartierele Londrei și a marilor orașe din Regat, există magazine cu specific românesc, care sunt luate cu asalt de românii care caută produse ”ca la mama acasă”.
Din acest motiv, importul de produse românești, a crescut foarte mult în ultima perioadă.
Producătorii de legumele din bazinele mari legumicole din România au contracte direct cu cei care se ocupă de importul în Marea Britanie. Astfel, legumele sunt vândute la prețuri mici, de trei sau patru lei, în funcție de soi, iar mai apoi marfa ajunge la bordul unor autotrenuri frigorifice, direct în Marea Britanie.
Ulterior, un kilogram de roșii este livrat de distribuitorii activi în Marea Britanie cu prețul de 2,29 lire sterline. Un kilogram de castraveți românești pleacă spre magazinul de cartier cu prețul de 1,79 lire sterline, în timp ce ardeiul gras galben are prețul de livrare către magazin de 2,25 lire sterline. Dovleceii calitatea I, 1,28 lire sterline/kg, iar varza albă 0,85 lire sterline.
La cumpărătorul final, prețul ajunge la 4,5 lire sterline/kg.
Statistica Uniunii Europene arată că în anul 2022, România a exportat 1.750 de tone de roșii, dintre care o mare parte a ajuns în Marea Britanie. Exporturile au crescut continuu de la un an la altul, începând cu anul 2018, fapt ce arată un interes tot mai mare pentru produsele românești, în marile țări unde există foarte mulți cetățeni români, anunță lanțulalimentar.
La începutul acestui an, mai exact în lunile februarie și martie, Marea Britanie a fost nevoită să raționalizeze vânzarea de legume, din cauza unei crize provocate de producțiile slabe din Maroc și Spania.
„La fel ca și alte supermarketuri, ne confruntăm cu probleme de aprovizionare pentru unele produse care sunt cultivate în sudul Spaniei și în nordul Africii”, a declarat un purtător de cuvânt al Asda.
British Retail Consortium (BRC), care reprezintă toate supermarketurile importante, inclusiv liderul de piață Tesco și Sainsbury's, a recunoscut faptul că a exista o criză a legumelor în u.
„În timp ce se așteaptă ca întreruperile să dureze câteva săptămâni, supermarketurile sunt pricepute în gestionarea problemelor legate de lanțul de aprovizionare și colaborează cu fermierii pentru a se asigura că clienții au acces la o gamă largă de produse proaspete”, a declarat Andrew Opie, directorul pentru alimentație și sustenabilitate al BRC.