Roșii sănătoase şi gustoase pe balcon. Secretul tomatelor cultivate în ghivece. Există un soi care nu are nevoie de pământ mult

Roșii sănătoase şi gustoase pe balcon. Secretul tomatelor cultivate în ghivece. Există un soi care nu are nevoie de pământ mult Sursa foto: Pixabay

Dacă v-aţi săturat de gustul tomatelor din magazine sau chiar de prin piețele românești, există o soluție, îţi poţi cultiva propriile roșii chiar acasă, pe balcon.

Roșiile la ghiveci reprezintă soluția pentru orășenii care au spațiu disponibil pe balcon. Pentru cei care vor să mănânce legume cât mai naturale trebuie să înceapă să le planteze cât mai curând. Crescându-le acasă, te poți asigura că roșiile tale sunt mereu proaspete, delicioase și 100% ecologice.

Soiul de roșii Reyana se dezvoltă cu ușurință în pământ puțin, iar orășenii care vor să consume doar din producția proprie pot pune un răsad chiar la ei în balcon. Producția se poate face pe verticală, iar satisfacția este garantată.

Cum poţi să cultivi roșii în ghivece, pe balcon

Pentru început, evită să folosești pământul din curte deoarece acesta poate conține paraziți sau boli ce pot afecta roșiile pe care încerci să le crești. Cea mai bună variantă este să-ți achiziționezi pământ vegetal proaspăt de la florărie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Orășenii pot face cu ușurință bulion din roșiile produse chiar de ei, pe balcon. Planta are nevoie de aer proaspăt și de soare și se va dezvolta cu siguranță. Un răsad la un ghiveci poate produce cel puțin 10-15 kilograme de roșii. Se pot pune chiar și roșii cherry. Investiția va fi doar în răsad, care costă 2 lei și în ghiveciul cu pământ, cel mult 20 de lei”, a explicat Magda Cristian, legumicultoare.

Roșiile pot crește fără probleme dacă sunt îngrijite cum trebuie, iar stropirile împotriva dăunătorilor se pot face cu soluții naturale.

„Până în toamnă se pot coace fără probleme, iar gospodinele pot face bulion din roșiile lor. Eu produc și un alt soi de roșii ornamentale ,care vând roșii cherry. Stropitul îl face fiecare cu ce dorește. Mulți folosesc maceratul de urzică și ies roșiile și mai bune și mai sănătoase.

Soiul Reyana este un soi bulgăresc timpuriu

Până în toamnă se pot coace fără probleme, iar gospodinele pot face bulion din roșiile lor. Eu produc și un alt soi de roșii ornamentale ,care vând roșii cherry. Stropitul îl face fiecare cu ce dorește. Mulți folosesc maceratul de urzică și ies roșiile și mai bune și mai sănătoase. Se poate prepara prin fierberea urzicilor”,  a mai declarat Magda Cristian

Soiul Reyana este un soi bulgăresc timpuriu, hibrid, pentru producţie în spaţii protejate (sere, solarii), şi în câmp. Este foarte bine cunoscut în România, datorită calităților sale excepționale. Planta prezintă rezistenţă la virusul mozaicul tomatelor, verticilium şi fusarioza.

Mai trebuie spus că ghiveciul pe care îl alegi este unul dintre cei mai importanți factori în ceea ce privește creșterea roșiilor acasă. Cu cât acesta este mai voluminos, cu atât cultura ta de roșii are șanse mai mari să se dezvolte armonios.

Cum plantezi roșiile în ghivece

Un alt factor important atunci când vrei să crești roșii în casă este să te asiguri că ghiveciul pe care l-ai ales oferă un drenaj bun. Acesta trebuie să aibă găuri pe fund care să faciliteze scurgerea apei și să prevină umezeala excesivă a pământului.

După ce achiziționezi semințe sau răsaduri de roșii, poți să începi să le plantezi în ghivecele pe care le-ai pregătit. Umple o treime din ghiveci cu amestecul pe care ți l-am recomandat la punctul anterior. Pune semințele sau răsadul în pământ. Dacă folosești răsad, adaugă pământ în plus până când ajungi la baza plantei. Presează ușor pământul în jurul bazei plantei, astfel încât aceasta să fie stabilă.

Atunci când uzi roșiile pentru prima dată, asigură-te că solul se umezește bine. Evită însă să uzi frunzele, tulpina sau baza plantei. Apoi udă pământul în funcție de cum reține acesta umezeala. Este posibil să nu fie nevoie să-l uzi în fiecare zi. Verifică pământul cu atenție și asigură-te că este mereu umed. Ai grijă însă să nu uzi planta foarte mult deoarece umezeala în exces poate cauza anumite probleme.

Pentru a te asigura că roșiile tale cresc adecvat, oferă-le acestora sprijin pe măsură ce cresc. Un simplu băț te va ajuta în acest scop. Pentru a obține o recoltă de roșii îmbelșugată, folosește îngrășământ la două luni după plantare. Poți cumpără un îngrășământ natural din orice florărie. Ambalajul îți va oferi informațiile relevante legate de cantitatea de îngrășământ pe care trebuie să o aplici.

Sursa: dozadesanatate.ro.