România, în fața amenințării războiului dintre Rusia și Ucraina. Concluzii de ultimă oră trase de ministrul de Externe

România, în fața amenințării războiului dintre Rusia și Ucraina. Concluzii de ultimă oră trase de ministrul de ExterneSursa foto: arhiva EVZ

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a vorbit despre cel mai fierbinte subiect al momentului, la nivel internațional: conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, și-a exprimat îngrijorarea în privința tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Oficialul nu exclude nicio variantă ce vizează evoluția ostilităților dintre cele două țări. Țara noastră este direct interesată de acest conflict care se petrece în vecinătate.

Bogdan Aurescu, concluzii despre tensiunile pe axa Ucraina - Rusia

„Subiectul evoluțiilor din vecinătatea României este pe primul loc în agendele internaționale. Discuțiile au fost extrem de aplicate. Toți aliații și-au manifestat preocuparea față de această defășurare masivă de forțe a Federației Ruse și mesajele au fost adecvate acestui moment, mesaje de descurajare a acestei evoluții și evaluări ale situației de securitate”, a spus ministrul de Externe pentru digi24.ro.

„Se încearcă crearea unei presiuni asupra Ucrainei. Sunt procese de negocieri care își au originea în conflictul din Donabas. Este posibil să fie o presiune pentru un tip de concesie în cadrul acelor acorduri. Ceea ce este esențial, că avem o desfășurare masivă de forțe care pare să indice o ofensivă care nu este deocamdată materializată.

Nu putem să excludem, nu ne dorim să existe, însă am putut să constat o anumită nervozitate care plutește în aer”, a mai afirmat Bogdan Aurescu.

„În acest moment nu există o amenințare la adresa României”

„România a sprijinit Ucraina într-o perioadă delicată. Acest tip de susținere diplomatică și politică contează foarte mult în astfel de momente complicate. România este un prieten al Ucrainei. Discuția despre consolidarea flancului estic va ocupa un rol important. Să avem o abordare coerentă între nordul și sudul flancului estic. Această temă va rămâne pe agenda NATO și în perioada următoare.

În acest moment nu există o amenințare la adresa României, însă în NATO acționăm împreună în așa fel încât stabilitatea și securitatea zonei să fie la un nivel cât mai înalt”, a afirmat ministrul.

Întrebat dacă țara noastră este ținta unui război hibrid, Bogdan Aurescu a explicat: „Atacurile de tip hibrid pot să îmbrace diferite forme. Atacuri cibernetice, securitatea energetică (criza gazului din Moldova), pot fi acțiuni de propagandă, de dezinformare, nu vreau să mă pronunț că nu e rolul MAE, dar cu siguranță în cadrul NATO și UE există o preocupare în creștere pentru găsirea de răspunsuri adecvate. Un concept care e tot mai mult utilizat, conceptul de reziliență. Reziliența prespune rezistența la astfel de acțiuni cu caracter destabilizator.”