Evenimentul Zilei > Actualitate > RISC MAJOR de INUNDAȚII pe DUNĂRE. Avertizare de COD PORTOCALIU. Nouă județe ÎN PERICOL | HARTA
RISC MAJOR de INUNDAȚII pe DUNĂRE. Avertizare de COD PORTOCALIU. Nouă județe ÎN PERICOL | HARTA

RISC MAJOR de INUNDAȚII pe DUNĂRE. Avertizare de COD PORTOCALIU. Nouă județe ÎN PERICOL | HARTA

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor din cadrul Companiei Naționale „Apele Române” a transmis o atenționare hidrologică de Cod Portocaliu pe Dunăre. Hidrologii arată că nouă județe sunt expuse apelor umflate ale fluviului, iar avertizarea vizează, în primul rând, sectoarele cu diguri locale de apărare. Specialiștii arată că, în intervalul 29 mai-3 iunie, este risc major de viituri.

Din datele transmise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor reiese că,  pe sector aval de S.H.E.N. Porţile de Fier, se menţin nivelurile apelor peste cotele de apărare.

A fost transmit Cod Portocaliu în intervalul 29.05.2014 ora 06.00 – 01.06.2014 ora 06. 00, pentru bazinele hidrografice situate în sectorul aval Calafat – Zimnicea, în judeţele Dolj, Olt şi Teleorman.

De asemenea, în intervalul 29.05.2014 ora 06.00 – 03.06.2014 ora 18.00, este Cod Portocaliu pe sectorul aval Călăraşi, în judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Galaţi. Avertizarea pe acest sector vizează în primul rând zonele cu diguri locale de apărare.

Avertizare de Cod Galben pe Dunăre este trasnmisă pentru sectoarele: aval S.H.E.N. Porţile de Fier – Calafat (judeţele Mehedinţi şi Dolj) şi aval Zimnicea – Călăraşi (judeţele Giurgiu şi Călaraşi). Tot Cod Galben a fost transmis pentru intervalul 01.06.2014 ora 06.00 – 03.06.2014 ora 18.00 pe sectorul aval Calafat – Zimnicea (judeţele Dolj, Olt şi Teleorman).

Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de  exploatare al S.H.E.N. Porţile de Fier.