Rețete simple de zacuscă. Anumite ingrediente fac diferența

Rețete simple de zacuscă. Anumite ingrediente fac diferențaRețeta de salată boeuf a lui Florin Dumitrescu. Un deliciu în seara de Revelion. Sursa foto: EVZ

Gospodinele pot prepara mai multe rețete inedite de zacuscă. Pe lângă rețeta simplă, există și cele de zacuscă de vinete, de fasole verde, de pește, de dovlecei și de ciuperci.

Gospodinele pot prepara mai multe rețete simple de zacuscă. Există rețete pentru toate gusturile, iar unele dintre ele sunt și în meniurile restaurantelor de lux. Acestea sunt gata foarte rapid, dacă respectați pașii cum trebuie.

Zacuscă de vinete

Ingrediente:

  • 5 kg vinete;
  • 1 kg morcovi;
  • 5 kg gogoșari;
  • 2 kg ceapă;
  • 1 litru bulion;
  • 1 l ulei;
  • sare;
  • piper;
  • foi de dafin.
  1. Spală toate legumele, iar morcovii pune-i la fiert în apă cu sare.
  2. Se pun vinetele la copt pe plită sau pe ochiul aragazului și se lasă la scurs.
  3. Vinetele toacă mărunt. Morcovii se toacă mărunt în blender sau mașina de tocat.
  4. Într-un vas se adaugă 500 ml de ulei și se pune ceapa la călit.
  5. Într-un alt vas se pune restul de ulei, 500 ml și se adaugă gogoșarii la călit.
  6. Când ceapa este bine călită se pune peste gogoșarii și se adaugă bulionul, vinetele și morcovii.
  7. Zacusca se lasă la fiert pentru 2 ore la foc mic, iar spre final se adaugă foile de dafin, sare și piper. Se pune fierbinte în borcane și se mai dă la cuptor pentru 10-15 minute.
  8. Se scot borcanele din cuptor și se pun capacele.
  9. Rețete simple de zacuscă. Anumite ingrediente fac diferența

    sursa foto. wikimedia

Rețete simple de zacuscă. Zacuscă de pește

Ingrediente:

  • 4 kg de pește (în funcție de preferințe);
  • 4 kg de ceapă;
  • 1 kg morcovi;
  • 1 litru ulei;
  • 1 kg ardei capia sau gogoșari copți;
  • 3-4 linguri de bulion;
  • 4-5 linguri de zahăr;
  • Sare după gust.
  1. Ceapa se curăță, se spală și se taie în solzișori mici.
  2. Ardeii capia se coc, după care se curăță de pielițe, se lasă la scurs și se taie în cubulețe. Peștele se desosează și se dă prin mașina de tocat.
  3. Se pun la călit legumele în ulei. Se începe cu ceapa, se adaugă morcovul, ardeii, se pune și carnea de pește.
  4. Apoi, se adaugă zahărul, bulionul, se condimentează și totul se lasă la fiert la foc mic.
  5. Compoziția se pune în borcane spălate și uscate. Apoi, borcanele se pun într-un vas mare, cu un prosop pe fundul vasului.
  6. Se adaugă apă până aproape de capacele borcanelor. Se lasă la fiert pentru aproximativ 20 de minute.

Rețetă cu ciuperci

Ingrediente:

  • 2 kg ciuperci;
  • 1 kg gogoșari/ardei kapia;
  • 1 kg roșii coapte;
  • 400 g ceapă;
  • 2 căței de usturoi;
  • 200 ml ulei;
  • sare și piper după gust;
  • 2-3 frunze de dafin.
  1. Coace ardeii. Când sunt gata, spală-i și curăță-i de coajă și de semințe.
  2. Toacă mărunt de tot ceapa.
  3. Călește-o la foc mic, să nu se ardă, în puțin ulei încins, pentru 4 minute.
  4. Toarnă puțină apă peste ca să se înmoaie și amestecă ușor.
  5. Se toacă ardeii mărunt și se adaugă la călit peste ceapă. Spală și toacă ciupercile.
  6. Adaugă ciupercile la călit peste ceapă și ardei. Între timp, toacă mărunt roșiile curățate de coajă.
  7. Când ciupercile s-au înmuiat, pune și roșiile mărunțite. Asezonează după gust cu sare, piper și frunzele de dafin. Lasă iar totul la fiert, amestecând constant. Asta este tot. Poftă bună!

Ne puteți urmări și pe Google News