Rețete de post: margarină vegetală. Mai sănătoasă decât cea din comerț și mai bună decât untul

Rețete de post: margarină vegetală. Mai sănătoasă decât cea din comerț și mai bună decât untul

Dacă ții post sau pur și simplu vrei să mânânci sănătos, exista o alternativă excelentă la margarina și untul vegan din comerț, care conțin numeroase ingrediente nefavorabile sănătății.

Margarina vegetală nu este un aliment sănătos, este un produs foarte bogat în acizi grași trans, care au fost asociați cu circa 50.000 de decese pe an în țările europene. Aceste grăsimi nocive apar pe etichetă sub numele de „mono și digliceride ale acizilor grași, poliricinoleat de poliglicerină”.

Experții din cadrul Asociației Pro Consumatori (fosta APC România) au analizat 30 de sortimente de margarină din magazine și au descoperit că: – 77% conțin acid citric – 60% conțin conservanți și arome artificiale – 43% au ca principal ingredient apa

Care sunt cele mai sănătoase surse de grăsimi?

Principalele uleiuri vegetale folosite la prepararea margarinei sunt uleiul de palmier, uleiul de rapiță, uleiul de cocos și uleiul de floarea-soarelui. Grăsimile trans sunt grăsimi parțial hidrogenate care pot duce la apariția inflamațiilor și a bolilor cardiovasculare, inclusiv a infarctului miocardic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai sănătoase surse de grăsimi sunt: uleiul de măsline extravirgin presat la rece, uleiul de in, uleiul de nucă presat la rece și uleiul de cânepă sau de avocado. Aceste uleiuri au proprietăți antiinflamatoare și numeroase beneficii pentru organism.

Din păcate, aveți nevoie de o grăsime pentru a solidifica margarina și cea mai ieftină este de obicei uleiul de palmier, dar există o alternativă mult mai sănătoasă, deși mult prea scumpă pentru industrie, uleiul de cocos, care în stare rece se solidifică.

Dacă vă place gustul nucii de cocos, puteți fi siguri că prin adăugarea uleiului de măsline gustul de nucă de cocos dispare, dar dacă aveți în continuare o aversiune față de acest gust, puteți căuta ulei de nucă de cocos 100% dezodorizat, care este un ulei fără miros sau gust de nucă de cocos, deși este ceva mai scump și poate fi găsit pe internet și în magazinele speciale. O altă alternativă este să îți faci singur ulei de cocos, există multe videoclipuri care explică acest lucru pe youtube.

Unt vegetal – rețetă Ingrediente

• 240 ml de ulei de cocos presat la rece • 8 linguri de făină de migdale • 60 ml de ulei de floarea-soarelui • 150 ml de lapte de migdale • 2 lingurițe de drojdie inactivă • 1 linguriță de oțet din cidru de mere • 1 linguriță de sare • 1 vârf de cuțit de pudră de turmeric

Mod de preparare

Curățați migdalele de coajă și măcinați-le cu un robot de bucătărie, un blender manual sau o râșniță puternică. Trebuie să obțineți o făină fină. Adăugați sarea, fulgii de drojdie inactivă și turmericul, apoi laptele și oțetul. Mixați din nou, până rezultă o compoziție omogenă. Adăugați uleiul de cocos lichid (topiți-l pe bain-marie dacă este solid, sau lăsați-l undeva la cald până se lichefiază).

Mixați la viteză maximă timp de 1-2 minute. Trebuie să arate ca o cremă aerată, ca un unt. Puneți margarina în alt recipient cu capac și lăsați-o să stea în frigider câteva ore, pentru a deveni solidă. Margarina vegetală poate fi consumată ca atare, pe pâine sau biscuiți, sau poate fi adăugată în piure, aluaturi și alte rețete care nu necesită prăjire, potrivit La Taifas.ro.