Margarina vegetală din supermarketuri, plină de E-uri şi aditivi
- Emil Simionescu
- 29 august 2018, 00:00
Sumedenia de produse alimentare, care mai de care mai frumos ambalate şi susţinute de o reclamă accerbă, care au invadat, în ultimii ani, piaţa din România face greu de identificat fenomenul cancer pe pâine, de care EVZ a amintit în repetate rânduri.
Unul dintre aceste produsele alimentare foarte des întâlnite pe mesele românilor este margarina vegetală. Deşi pare perfectă pentru un mic dejun săţios, margarina este extrem de dăunătoare pentru sănătate.
Un studiu, întocmit recent de Infocons, susţine clar acest lucru. Realizatorii studiului spun produsul respectiv conţine numeroase substanţe periculoase şi aditivi.
Margarina reprezintă un amestec de grăsimi asemănătoare cu cele din alimentele prăjite mult timp, greu de transformat de către organism în energie.
Realizat pe un eşantion de 13 produse tip margarină-grăsime vegetală-grăsime vegetală tartinabilă, studiul a urmărit atât informațiile de pe etichetă, cât şi 3 dintre producători: Unilever Romania, Orkla Foods Romania, Mega Image SRL. Nu mai puţin de 6 E-uri au fost identificate în cazul a 23% dintre produselor supuse testului, un procent de doar 8% vizându-le pe acelea care conţin mai puţin de 3 E-uri.
Iată ce mâncăm practic atunci când muşcăm dintro felie de pâine unsă cu margarină vegetală: curcumina, colorant sintetic care poate duce la scaderea glicemiei, sorbat de potasiu, un conservant sintetic care poate provoca tulburări de digestive grave sau emulgator sintetic, şi el cu efect toxic nociv, care poate provoca alergii dintre cele mai serioase. Nu numai aditivilor trebuie să le acordăm atenție atunci când ne hotărâm să consumăm un astfel de produs. Un alt factor foarte important la alegerea produselor este conținutul de sare, având în vedere că 100 de grame de margarină pot conține până la 1/6 din doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
Mai mult, dacă luăm în calcul că 70% din cantitatea de sare pe care o consumăm zilnic provine din alimente procesate, ar trebui să fim atenți ca acestea să conțină cât mai puțină sare posibil, potrivit Infocons.
Nu în ultimul rând important este conținutul de grăsime, care poate ajunge până la 70% din produs. Grăsimile sintetice tip margarină nu pot fi arse de către organismul uman. Deşi procedeul de obţinere a margarinei a fost modificat, ea rămâne un aliment nesănătos, din cauza transformărilor prin care trec substanţele din compoziţia ei în laborator.