Rețeta de conservare a cârnaților de casă. Îi poți mânca și după un an, vor fi la fel de suculenți și proaspeți

Rețeta de conservare a cârnaților de casă. Îi poți mânca și după un an, vor fi la fel de suculenți și proaspeți Sursa foto: Arhiva EVZ

Păstrarea cârnaților în condiții bune depinde de anumite trucuri, deși este foarte simplu, există câteva aspecte pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a-i depozita, iar cum aceștia sunt un aliment perisabil, grija pe care trebuie să o acordați crește. Amintiți-vă întotdeauna să fiți atenți atunci când depozitați acest tip de alimente, pentru că dacă o faceți în mod incorect vă puneți sănătatea în pericol.

Un cârnat făcut în casă își poate păstra prospețimea în frigider până la 10 zile. Dacă doriți să prelungiți durata de valabilitate a unui produs făcut în casă cu câteva luni, îl puteți pune în recipiente din sticlă sau ceramică și turnați peste acesta untură topită. În grăsimea topită puteți pune frunze de dafin sau alte condimente pentru a le de cârnaților un plus de savoare. Apoi puteți pune la păstrare cârnații conservați în untură într-o cămară răcoroasă sau în frigider.

O altă opțiune foarte convenabilă și fiabilă pentru depozitarea pe termen lung este congelarea cârnaților de casă. Dar pentru a conserva adevăratul lor gust și prospețimea, cea mai bună metodă este congelarea acestora cu ajutorul unui borcan pe care îl veți umple cu apă. Pașii sunt simpli: introduci cârnații într-un borcan, torni apă cât să-i acopere, dar nu prea multă, apoi introduci borcanul fără capac în congelator. După ce procesul de congelare este complet, scoatem borcanul și îi punem capacul, apoi introducem borcanul înapoi și astfel ne putem bucura de gustul carnaților proaspeți pe tot parcursul anului.

@lalexandru.rosous vide♬ original sound - lalexandru.ro

Cum depozităm cârnații afumați și uscați

Cele mai bune condiții pentru depozitarea cârnaților afumați sunt o cameră răcoroasă, întunecată, cu o umiditate de 75-80% și o bună ventilație.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Temperatura optimă de depozitare trebuie menținută între 5°C și 10°C.
  • Cârnații afumați, atunci când sunt depozitați în interior, sunt foarte sensibili la curenții de aer și la schimbările de umiditate.
  • Cârnații afumați la cald se păstrează bine la o temperatură de 5-6 ° C. În aceste condiții, se pot păstra până la trei săptămâni.
  • Termenul de valabilitate al cârnaților afumați la rece la o temperatură de + 15 °C este de 2-3 săptămâni și se dublează în frigider.
  • Cârnații afumați cruzi, în ambalaje nedeteriorate, se păstrează la o temperatură de 12-15 °C timp de până la patru luni, în încăperi cu o umiditate de 75-80%, dar sub formă de felii se păstrează mai puțin de o lună, și în frigider, adică la o temperatură cuprinsă între 0 °C și + 8 °C.
  • Cârnații uscați au cel mai lung termen de valabilitate: într-o cameră răcoroasă sau în frigider, aceștia persistă până la șase luni și chiar și la temperatura camerei nu își pierd proprietățile de consum timp de până la 4 săptămâni.