Evenimentul Zilei > International > Raport devastator al CIA. Alertă în lume. Cine a ordonat uciderea lui Khashoggi
Raport devastator al CIA. Alertă în lume. Cine a ordonat uciderea lui Khashoggi

Raport devastator al CIA. Alertă în lume. Cine a ordonat uciderea lui Khashoggi

Un raport întocmit de Serviciile Secrete din SUA îl vizează pe prințul moștenitor din Arabia Saudită, într-un scandal uriaș.

Muhammad bin Salman, prințul moștenitor din Arabia Saudită, ar fi vinovat pentru anihilarea unui jurnalist. Este vorba despre Jamal Khashoggi (59 de ani), cunoscut ca un disident al familiei regale. Cel care a fost omorât în 2018, în Turcia, la Istanbul. Pe 2 octombrie, a intrat in consulatul Arabiei Saudite din orașul turc. Și nu a mai ieșit.

Acum, un raport întocmit de Biroul directorului Comunităţii Serviciilor de Informaţii din SUA a fost declasificat. Serviciile Secrete americane spun că prințul moștenitor a fost „creierul” acestei operațiuni de anihilare totală.

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, vizat de dispariția unui jurnalist opozant

„Analiza arată că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operaţiune în Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Evaluarea noastră are ca baze controlul exercitat de prinţul moştenitor în procesul decizional din regatul saudit, implicarea directă în operaţiune a unui consilier principal şi a membrilor dispozitivului de protecţie al lui Muhammad bin Salman.

Și susţinerea prinţului moştenitor pentru utilizarea mijloacelor violente în scopul reducerii la tăcere a disidenţilor din străinătate, inclusiv a lui Khashoggi”. Se precizează în raportul respectiv, conform Reuters.

„Improbabil ca oficiali saudiţi să fi comis o operaţiune de acest fel fără autorizarea prinţului moştenitor”

„Începând din 2017, prinţul moştenitor a avut control total asupra organizaţiilor de securitate şi informaţii din Arabia Saudită. Ceea ce face foarte improbabil ca oficiali saudiţi să fi comis o operaţiune de acest fel fără autorizarea prinţului moştenitor.” Se mai afirmă în raportul americanilor.

Jurnalistul Jamal Khashoggi era ca un „os în gâtul” familiei regale. Și era perceput ca un dușman mai mult decât incomod pentru monarhia saudită. „Prinţul moştenitor îl percepea pe Khashoggi drept o ameninţare la adresa regatului saudit. Și susţinea folosirea de mijloace violente, în cazul în care ar fi fost necesar. Pentru a-l reduce la tăcere. Deşi, oficiali saudiţi plănuiseră în avans o operaţiune nespecificată împotriva lui Khashoggi. Nu ştim cu cât de mult timp în avans hotărâseră oficialii saudiţi să îi facă rău.” Au scris agenții americani.

De asemenea, în raport se mai precizează că sunt și alte persoane suspecte în acest caz. În 2019, Agnès Callamard, raportorul special ONU, acuza că Arabia Saudită stă în spatele dispariției jurnalistului. „Dovezile colectate din Turcia arată că domnul Khashoggi a fost victima unui asasinat brutal şi premeditat. Planificat şi comis de oficiali de stat din Arabia Saudită.”