Evenimentul Zilei > Actualitate > Raed Arafat: Nu vom reveni la ce a fost înainte de pandemie
Raed Arafat: Nu vom reveni la ce a fost înainte de pandemie

Raed Arafat: Nu vom reveni la ce a fost înainte de pandemie

Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre măsurile de relaxare de după 15 mai. Șeful DSU a atras atenția că acestea vor fi limitate

„Să nu se aștepte lumea că vor fi măsuri de relaxare prin care se va reveni la ce a fost înaintea pandemiei”, a spus secretarul de stat, potrivit digi24.ro.

“Mesajul președintelui a fost clar. Orice anunț privind relaxarea restricțiilor va fi făcut după 15 mai. Până atunci avem obligația să respectăm toate regulile care au fost impuse până în acest moment. Deci nu vorbim de măsuri de relaxare până după 15 mai și până nu se face o analiză serioasă.

Aceste măsuri vor fi graduale. Să nu se aștepte lumea că vor fi măsuri de relaxare prin care se va reveni la ce a fost înaintea pandemiei. Nu despre asta este vorba. Vor fi măsuri graduale, atent decise, atent alese și cu monitorizare între măsuri.

Adică iei anumite măsuri, aștepți să vezi impactul lor, după care mai anumite măsuri, aștepți iar să vezi impactul lor.

Dacă vezi că din nou crește numărul cazurilor poți să mai iei alte măsuri compensatorii sau să revii la anumite măsuri de restricție. Nu este o chestie de „one way”, de o singură direcție.

Depinde totul de cum se va comporta virusul și depinde de noi foarte mult. Pentru că măsurile de relaxare, indiferent care sunt ele, vor veni și cu măsuri compensatorii. S-au menționat  purtatul măștii, reguli pentru anumite spații.

Aici se mută responsabilitatea către populație. Dacă nu respectă aceste măsuri, dacă nu respectă măsurile compensatorii, riscul devine mai mare.

Vă dau un exemplu de relaxare graduală, fără să se înțeleagă că așa va fi. Oamenii vor putea ieși din casă fără declarație pe propria răspundere, dar în același timp poate va trebui respectat numărul maxim de persoane (grup de maxim 3 persoane – n.red.), nu se organizează festivități, nu se organizează concerte, nu se merge la restaurant. Cam așa ar putea arăta.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE