Raed Arafat, anunţ sumbru cu privire la valul 5! Avem o problemă mult mai gravă

Raed Arafat, anunţ sumbru cu privire la valul 5! Avem o problemă mult mai gravă

Raed Arafat a declarat că valul 5 al pandemiei se caracterizează printr-un număr extrem de mare de cazuri şi că va fi o mare problemă cu personalul medical care se îmbolnăvește.

Raed Arafat a declarat în acestă seară că pe lângă numărul mare de români infectaţi, în al cincilea val al pandemiei, o altă problemă şi mai gravă este că personalul medical începe să se îmbolnăvească.

„Din păcate, valul 5 se caracterizează printr-un număr mare de cazuri. Vedem în lume cifre foarte mari, chiar și peste 200.000 de cazuri pe zi. Impactul valului 5 la noi e pe două paliere: e posibil un impact serios pe sistemul medical, din cauza numărului mare de pacienți, chiar dacă o parte vor fi cu simptomatologie ușoară, a declarat șeful DSU.

Situație de nedescris în spitale, medici infectați chemați la muncă

Raed Arafat: „Vor fi și cazuri grave, cu impact pe ATI. E un număr semnificativ de cazuri COVID-19 grave și în SUA sau alte țări, se aude de secții pline și în alte țări. Problema e si personalul care se infectează în masă. În Franța, personalul infectat e chemat la lucru. Nu mai au oameni să asigure gardă, continuitate. Și nu e vorba doar de sectorul sanitar”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la un post de televiziune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi continuă: „Problema a doua a acestui val este problema resursei umane care se îmbolnăveşte în masă şi ajunge la izolare. Canada nu degeaba a chemat medicii pozitivi înapoi, la lucru, pentru că, atunci când ţi se îmbolnăvesc zece medici, asistenţi într-o secţie, secţia asta devine inoperabilă, adică nu mai ai oameni în ea. (...) Noi astăzi am avut în unele sectoare, câte cinci de aici, cinci de acolo, care au plecat în izolare”, a afirmat Raed Arafat.

Riscăm să nu mai avem oameni în anumite locuri de muncă care să asigure continuitate

Raed Arafat tras un semnal de alarmă şi spune că unele ramuri ale economiei pot fi impactate nu prin măsurile restrictive, ci din cauza numărului mare de angajaţi care ajung să fie izolaţi din cauza faptului că au contactat boala.

„Dacă creşte numărul foarte mult, presiunea va fi pe întregul sector: va fi pe medicii de familie, va fi pe ambulatoriu, toate astea e un risc să ajungă să fie colmatate la diferite momente”, a mai afirmat Raed Arafat.

Totodată susţine că „testul PCR rămâne cel sfânt, care poate să confirme o infecţie pe varianta Omicron”, şi confirmă faptul că există teste antigen rapide fals negative, a conncluzionat mediul.

Șeful DSU îi roagă pe oameni să nu mai asculte „bazconiile” care se spun despre vaccinare

„Legal, acum mergem pe implementare măștilor pe interior și exterior și recomandarea și rugămintea ca oamenii să nu mai asculte bazaconiile care se spun despre vaccinare. Vaccinarea nu împiedică infectarea, lucru valabil și la vaccinul antigripal, dar te ajută să nu faci o formă gravă. Recomandarea internațională, științifică e ca vacciarea să continue. Unele țări reduc la patru luni vaccinarea între doza 2 și doza 3”, a mai subliniat Raed Arafat la B1 TV.