Publicaţia italiană L’Espresso a publicat o investigaţie prin intermediul căreia probează ajutorul ascuns dat de Rusia partidului anti-european La Lega condus de Matteo Salvini, ministrul de Interne și omul forte al politicii italiene, potrivit News.ro

Mai exact, este vorba despre un acord privind vânzarea a trei milioane de tone de motorină către o companie italiană, un contract comercial care maschează sprijinul Rusiei pentru partidul politic al ministrului de Interne italian în campania pentru alegerile europarlamentare. Conform investigației, negocierile au fost derulate de un apropiat al vicepremierului Salvini.

Nu este prima oară când Rusia recurge la astfel de acțiuni. În trecut, aceasta a mai finanțat în partidul anti-european condus de Marine Le Pen în Franța. Totul a fost făcut prin intermediul unei bănci obscure.

 „Un acord cu şase zerouri pentru finanţarea Ligii înaintea alegerilor europarlamentare. Un sprijin mascat sub forma unei achiziţii de combustibil. Bani ruseşti pentru naţionaliştii vicepremierului Matteo Salvini. Acelaşi care a declarat public că nu este interesat de banii lui Vladimir Putin”, scrie News.ro.

Conform publicaţiei, negocierile privinf finanţarea Ligii s-au desfăşurat în secret în ultimele luni, fiind vorba despre întâlniri, călătorii, mailuri şi un draft de contract, de o parte aflându-se un fidel al lui Salvini, iar de cealaltă, oameni ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Cel puţin trei milioane de tone de combustibil diesel vândute unei companii italiene de o companie rusă. O tranzacţie mulţumită căreia Kremlinul ar putea revigora conturile formaţiunii lui Salvini înaintea alegerilor europene din mai”, scrie publicaţia italiană.

Personajul cheie este fostul purtător de cuvânt al vicepremierului Gianluca Savoini, prezentat în presa rusă drept consilier al acestuia, Mai mult decât atât,  acesta este elogiat pentru activităţile asociaţiei sale Lombardia – Rusia şi pentru poziţiile adoptate de Liga în cazul sancţiunilor impuse Rusiei de către Europa.

Savoini nu are un rol oficial în partid sau Guvern, dar a fost întotdeauna prezent în vizitele oficiale ale lui Salvini la Moscova, acesta girând alianţa dintre Ligă şi partidul lui Putin. şi a făcut zeci de călătorii în Moscova, în Crimeea şi în Donbas şi este cel care a purtat negocierile privind finanţarea rusă.

Una dintre călătoriile în Rusia s-a încheiat cu o întâlnire privată pe care liderul Ligii nu a dorit să o facă publică, comentează L’Espresso. Publicația susţine că Salvini a fost întrebat dacă s-a întâlnit cu omologul său de la Kremlin, Dymitri Kozak, într-un anumit loc după conferinţă, că i-au fost trimise întrebări pe două adrese de mail, inclusiv pe cea de la Senat, dar acesta nu a răspuns.

„Era 18 octombrie 2018. În momentul în care am finalizat ancheta jurnalistică, nu ştiam dacă acordul a fost încheiat şi în ce termeni. Dacă ceea ce am auzit a fost transpus în practică, ne-am putea afla în faţa unui paradox: un partid naţionalist, Liga lui Salvini, finanaţat în campania pentru următoarele alegeri europene de o companie de stat din Rusia. Pe scurt, principala forţă politică din Guvernul italian este susţinută de Putin, inamicul numărul 1 al Uniunii Europene. Toate acestea au fost negociate la Moscova de un om, Savoini, care nu avea nicio calitate nici pentru a discuta despre petrol şi nici despre finanţarea Ligii”, afirmă publicația.