Evenimentul Zilei > International > Pentru prima dată după 13 ani, PUTIN scade drastic în sondaje. Va prinde CURAJ opoziţia?
Pentru prima dată după 13 ani,  PUTIN  scade drastic în sondaje. Va prinde CURAJ opoziţia?

Pentru prima dată după 13 ani, PUTIN scade drastic în sondaje. Va prinde CURAJ opoziţia?

Încrederea publică în președintele Vladimir Putin se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani, potrivit unui sondaj al statului rus, care face eforturi pentru a proteja imaginea lui Putin ca lider înțelept în stilul tătucul naţiunii. "jostling for position".

Sondajul, realizat de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice, a constatat că încrederea în Putin a a ajuns la 33,4%, cel mai scăzut nivel din 2006.  Rezultatele nu reprezintă o problemă imediată pentru Putin, care a câștigat o victorie electorală alunecoasă și un nou mandat de șase ani în martie anul trecut, dar ar putea încuraja viitorii succesori să înceapă ceea ce se numeşte "jostling for position".  Evaluarea generală a lui Putin, care este diferită de cea a încrederii, este încă ridicată, la puțin peste 60%. Dar, căderea lui Putin în sondaje  pleacă de la vârf, de la aproape 90 la sută. 

De unde i se trage lui Putin

Liderul de la Kremlin a intrat în dizgraţia populaţie datorită scăderii veniturilor gospodăriilor și a mişcărilor nepopulare ale guvernului pentru majorarea vârstei de pensionare și majorarea taxei pe valoarea adăugată.

Rata de încredere a lui Putin a atins un nivel ridicat de 71% în iulie 2015, după ce Rusia a anexat Crimeea Ucrainei anul trecut.  În ajunul alegerilor prezidențiale de anul trecut, aceasta a fost de 55,3%. De atunci, încrederea publică în el a scăzut drastic, la 38,3%, trei luni mai târziu, ajungând la 20,5% la 36,5%. 

Putin rămâne cu mult mai multă încredere decât orice alt politician din Rusia, arată sondajul  Cel de-al doilea și al treilea politician de încredere din sondaj au fost ministrul apărării Serghei Shoigu și ministrul de externe Serghei Lavrov, care au primit voturi de încredere: 13,7%, respectiv 9,3%, notează themoscowtimes.