„Rusia actuală este Putin. O Rusie fără Putin este o Rusie fără direcţie şi voinţă“, a adăugat el, făcând aluzie la sloganul opoziţiei, care şi-a propus să debaraseze ţara de actualul preşedinte. La începutul acestei luni, Putin a anunţat că va conduce lista candidaţilor Rusiei Unite la legislativele din decembrie, evocând posibilitatea de a deveni prim-ministru anul viitor.

Declaraţia uşor patetică a lui
Boris Grizlov se încadrează perfect în campania de propagandă declanşată de forţele pro- Kremlin, care vizează prezentarea lui Vladimir Putin drept părinte al naţiunii, ţar înţelept, conducător militar şi promotor al credinţei ortodoxe.

Manevra propagandistică este atât de evidentă încât a stârnit ironiile puţinelor publicaţii care îşi permit accente critice. Ediţia rusească a săptă- mânalului „Newsweek“ a ieşit recent pe piaţă cu o copertă înfăţişându-l pe Putin care priveşte cu jind spre o coroană ţaristă.

Odă la televiziune


O culme a cultului personalităţ
ii s-a atins însă la 7 octombrie, de ziua lui Putin, când televiziunea publică Rossia a difuzat un amplu documentar despre liderul de la Kremlin, realizat de ilustrul cineast Nikita Mihalkov. În film, preşedintele este descris drept salvatorul unei „naţii îngenuncheate“ de puterea coruptă din anii ’90.

Putin apare în toate ipostazele
imaginabile – survolând în elicopter Cecenia „stabilizată“, la volanul unui tractor, la bordul unui bombardier sau adâncit în rugăciune în faţa unei icoane. „Sunt convins că un număr covârşitor dintre compatrioţ ii noştri, care şi-au încredinţat destinele lui Putin, pot spune astăzi că el le-a influenţat cursul existenţ ei“, comentează inconfundabila voce a lui Nikita Mihalkov.

Toată această campanie vizează
să impună în conştiinţa publică imaginea lui Putin ca ţarul Rusiei, ţar care, în tradiţia rusă, îşi primeşte puterile de la Dumnezeu, consideră analistul politic Igor Bunin.