PUTIN felicită un SPION britanic, pentru CURAJ şi pentru contribuţia sa la PACE

PUTIN felicită un SPION britanic, pentru CURAJ şi pentru contribuţia sa la PACE

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat, azi, pe agentul dublu britanic George Blake, care sărbătoreşte împlinirea a 90 de ani la Moscova, unde bucură de o pensie liniştită, afirmând că nonagenarul face parte dintr-un "ansamblu strălucitor de oameni cu autoritate şi curajoşi".

Erou în Rusia şi trădător în Marea Britanie, George Blake a fost recrutat de sovietici în anii 1950 şi condamnat 11 ani mai târziu la 42 de ani de detenţie de justiţia britanică pentru spionaj, după care a evadat din închisoare în 1966 şi s-a refugiat la Moscova unde trăieşte de atunci.

Într-o iniţiativă neobişnuită, preşedintele Putin, fost agent KGB, i-a adus un omagiu lui Blake. "Dvs. şi colegii dvs. aţi adus o importantă contribuţie la pace asigurând securitatea şi paritatea strategică", a declarat şeful statului, cu referire la rivalitatea dintre URSS şi SUA în timpul Războiului Rece, potrivit Kremlinului.

În această săptămână, Serviciul rus de Informaţii Externe (SVR) a luat la rândul său o iniţiativă puţin obişnuită, făcând elogiul lui Blake într-un comunicat intitulat "Aniversarea unei legende". "George Blake este un agent secret şi un antifascist care a contribuit enorm la securitate ţării noastre", se arată în comunicat, care mai subliniază că acest dublu agent emblematic al Războiului Rece a primit multiple decoraţii, în special Ordinul lui Lenin. Comunist convins, Blake le-a dezvăluit sovieticilor, printre altele, existenţa unui tunel construit la Berlin de către serviciile secrete britanice şi americane pentru a asculta forţele sovietice.

Ne puteți urmări și pe Google News