Evenimentul Zilei > Politica > PSD vrea alegeri parlamentare pe 4 decembrie
PSD vrea alegeri parlamentare pe 4 decembrie

PSD vrea alegeri parlamentare pe 4 decembrie

Data de 4 decembrie este mai potrivită pentru organizarea alegerilor parlamentare, a declarat miercuri, la RFI, preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD).

"Noi considerăm că data de 4 decembrie este mai potrivită, pentru că, altfel, preşedintele are apoi 20 de zile posibilitatea să convoace noul Parlament şi în acest ritm, în două sau trei alegeri, ajungem să avem constituirea Parlamentului pe 1 ianuarie sau chiar dincolo de 1 ianuarie. Cu cât încercăm să aducem alegerile mai aproape de cursul firesc, deci să nu intrăm în perioada Crăciunului, şi aşa gândiţi-vă că viitorul Parlament dacă va fi convocat pe 20 – 21, până va fi validat ne apropiem de Crăciun. Apoi, urmează perioada de consultare a partidelor politice pentru constituirea noului Guvern. Deci cu cât împingem alegerile mai târziu, cu atât există riscul să stăm de Anul Nou sau chiar dincolo de Anul Nou cu formarea noului Guvern", a explicat Iordache, întrebat despre propunerea Guvernului ca alegerile parlamentare să aibă loc fie în 4 decembrie, fie în 11 decembrie.

El a spus că nu crede că ar exista riscul unui absenteism la vot în cazul organizării alegerilor în data de 4 decembrie, în preajma mini-vacanţei de Ziua Naţională.

"Fiind vorba de liste judeţene, oamenii au posibilitatea, în ziua alegerilor, respectiv pe 4, să poată vota oriunde în judeţ şi, de asemenea, cei care au domiciliul în străinătate pot oriunde în afara României. În acelaşi timp, gândiţi-vă că în data de 5 se reîncepe activitatea. În aceste condiţii, în după-amiaza zilei de duminică, cei care au fost plecaţi în mini-vacanţă se pot întoarce şi pot vota, iar dacă într-adevăr cetăţenii nu vor vota, cred că este şi vina partidelor politice sau a candidaţilor care nu vor veni cu nişte oferte serioase şi care să atragă românii la vot", a explicat Iordache.