Evenimentul Zilei > Actualitate > Protestul de la Metrorex s-a încheiat. De ce va circula metroul abia sâmbătă
Protestul de la Metrorex s-a încheiat. De ce va circula metroul abia sâmbătă

Protestul de la Metrorex s-a încheiat. De ce va circula metroul abia sâmbătă

Liderii grevei spontane declanșate la metrou au decis să-și suspende inițiativa de protest, iar circulația va fi reluată sâmbătă.

Prefectura Capitalei a anunţat că, în urma discuţiilor de vineri cu reprezentanţii sindicatelor la metrou, a fost convenită reluarea activităţii la metrou. Un reprezentant al sindicatului liber metrou a afirmat că circulaţia va reîncepe de sâmbătă, deoarece pentru o jumătate de oră nu are rost să mai fie consumată energie pentru a efectua verificări înainte de repunerea în circulaţie. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că reluarea circulaţiei se va face sâmbătă dimineaţă întrucât este nevoie de câteva ore pentru restabilirea circuitelor. „Înţeleg că tehnic nu este posibil, oamenii vor ieşi în această seară”, a afirmat el.

De ce va circula metroul abia sâmbătă

De mâine dimineaţă, având în vedere că tehnic înţeleg că e nevoie de câteva ore pentru restabilirea circuitelor, se va relua circulaţia. Înţeleg că tehnic nu este posibil, oamenii vor ieşi în această seară”, a afirmat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Întrebat dacă poate da garanţii că situaţia nu se va mai repeta sau dacă s-a semnat un protocol, el a evitat să răspundă.

„Mâine dimineaţă, oamenii vor circula cu metroul”, a replicat el.

Prefectul a adăugat că el nu este implicat în negocierile între Metrorex şi sindicate.

„Interesul meu era să dăm drumul la circulaţie pentru metrou şi pentru asta am avut întâlnirea. Lucrurile s-au restabilit”, a afirmat Stoica, menţionând că el a mijlocit întâlnirea şi a convocat ambele părţi.

Întrebat despre pierderea suferită de bucureşteni, prefectul a replicat: „Permiteţi-mi să nu iau întrebări pe zona asta”.

Protestul a fost suspendat, dar nu încheiat

Protestul inițiat de sindicaliștii de la Metrorex a fost suspendat. Negocierile dintre oamenii liderului Ion Rădoi și reprezentanții companiei și cei ai Ministerului TransporturilorMinisterului Transporturilor vor continua în zilele următoare. Astfel că, începând de mâine, circulația se va relua conform programului normal. În acest caz, cel de weekend, pentru zilele de sâmbătă și duminică.

„Am stabilit un calendar de negociere. Vom discuta revendicările. Nu vom începe nicio acțiune administrativă împotriva celor care au participat la acest protest”. A spus unul dintre sindicaliști, la ieșirea de la negocieri.

Un alt sindicalist susține că protestul spontan nu a avut legătură cu problema spațiilor comerciale de la metrou. O mare miză financiară de ani de zile.

Nemulțumirile pe care le invocă sindicaliștii: „Am ajuns să ne fie frică să nu ne ducem la pușcărie. Au făcut o lege a bugetului care blochează metroul”

„Este rău că am apelat la așa ceva pentru a găsi o cale de dialog. Vom merge la Piața Unirii, vom anunța salariații despre ceea ce am obținut acum. În sfârșit domnul Drulă a recunoscut că cei cu care trebuie să negocieze sunt sindicaliștii. Au fost disponibilizări masive.

Nu doar 10 persoane. Avem un deficit de 1.200 de oameni, un deficit de 25%. Asta înseamnă calitate și siguranță. Am ajuns să ne fie frică să nu ne ducem la pușcărie. Au făcut o lege a bugetului care blochează metroul. Să nu ne micșoreze majorările salariale obținute, pentru că ar fi ilegal. Nu are nicio legătură cu spațiile comerciale. Contractul de asociere se află pe rolul instanței. Așteptăm verdictul.” A mai afirmat un alt lider de sindicat.

„Le cer scuze bucureștenilor pentru că au fost obligați să treacă prin acest eveniment. Le cer scuze și pentru cei 20 de miniștri care au lăsat un buboi la metrou, o mafie. Câtă vreme sunt eu aici vă asigur că statul nu va ceda niciun milimetru in fața mafiei. Despre asta este vorba, o grupare care se comportă în stil mafiot”. A afirmat, azi, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.