Protest masiv la Paris, lângă mormântul lui Napoleon. Fermierii au blocat traficul cu peste 500 de tractoare

Protest masiv la Paris, lângă mormântul lui Napoleon. Fermierii au blocat traficul cu peste 500 de tractoare MAE, atenţionare pentru românii care merg în Franța. Accesul în Paris va fi blocat. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Sute de fermieri francezi au venit cu tractoarele la Paris, pentru a protesta împotriva deciziei Guvernului Franței de a interzice folosirea pesticidelor în cultura sfeclei de zahăr.

Sute de fermieri și-au condus miercuri tractoarele pe mai multe bulevarde din Paris, pentru a-și susține cererea de a li se permite să folosească pesticide interzise, în culturile de sfeclă de zahăr, pentru a asigura spun ei, ”suveranitatea alimentară” a Franței.

Protestul fermierilor francezi a dus la blocarea traficului în capitala Franței și la formarea de ambuteiaje care s-au întins pe zecide kilometri. Prefectura de Poliție a Parisului le-a recomandat șoferilor să evite să circule în arondismentele Vll și XV, deoarece traficul va fi blocat pentru mai multe ore.

Protest la mormântul lui Napoleon

Intrând în capitala franceză printr-o poartă sudică, convoiul de agricultori a rulat până la Esplanada Invalizilor, Esplanade des Invalides, cu domuri aurii, unde se află și mormântului împăratului francez, Napoleon Bonaparte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fermierii protestează împotriva a ceea ce sindicatul național al agricultorilor, FNSEA, susține că va duce la dispariția a sute de ferme din Franța, care produc sfeclă de zaări și care concurează acum cu produse importate mai ieftine.

Fără pesticide în cultura de sfeclă de zahăr

Guvernul francez a decis luna trecută să interzică utilizarea neonicotinoidelor, substanțe chimice folosite pentru uciderea infecțiilor care se hrănesc cu plante, în urma unei decizii a Curții Europene de Justiție. Prin aceată decizie, guvernul vrea să oprească toate derogări acordate pentru această clasă de insecticide, folosite în special în culturile de sfeclă de zahăr.

Comisia executivă a Uniunii Europene dorește să se asigure că cel puțin 25% din terenurile agricole, din cele 27 de țări ale blocului comunitar, sunt rezervate agriculturii ecologice, față de 8% în 2020.

”În acest ritm, agricultura franceză va dispărea”, a declarat Damien Greffin, președintele FNSEA pentru regiunea pariziană, citat de France 3, un post de televiziune regional.

Greffin a precizat că mormântul lui Napoleon, cu un câmp mare care se întinde în fața sa, nu este doar un loc practic de adunare a tractoarelor. El a mai spus că locul a fost ales simbolic, deoarece Napoleon a importat sfeclă de zahăr din Polonia pentru a asigura independența zahărului în Franța.