Franța este blocată! De la școli la transporturi, totul e paralizat. Ce s-a întâmplat are legătură cu războiul

Franța este blocată! De la școli la transporturi, totul e paralizat. Ce s-a întâmplat are legătură cu războiul sursa foto. EVZ

Sindicatele franceze au început marți, 18 octombrie, o grevă la nivel național. Oamenii cer salarii mai mari pe fondul unei inflații ridicate.

Greva va afecta, în primul rând, sectoarele publice. Este vorba de școli și transporturi. De asemenea, manifestația de azi este o prelungire a acțiunilor sindicale care au perturbat săptămâni la rând marile rafinării din Franța și au dat peste cap aprovizionarea benzinăriilor. Cu toate acestea, liderii sindicali speră că muncitorii vor fi energizați de decizia guvernului de a-i forța pe unii lucrători să se întoarcă la locurile de muncă din depozitele de benzină. Aceasta a fost o măsură despre care unii spun că pune în pericol dreptul la grevă.

În acest context, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran, a declarat că mai multe rechiziții de personal ar putea avea loc în timpul zilei. Șoferii continuă și acum să stea la coadă în fața benzinăriilor. Așadar, Veran a precizat că se vor face atâtea rechiziții cât vor fi considerate necesare. „Blocarea rafinăriilor, în condițiile în care am ajuns la un acord asupra salariilor, nu este o situație normală”.

Sindicatele continuă greva în Franța

Sindicatul de stânga CGT a cerut continuarea grevelor în a patra săptămână la TotalEnergies. Decizia a venit în ciuda faptului că vineri, 14 octombrie, compania petrolieră a ajuns la un acord care include o creștere de 7% și un bonus cu alte sindicate, mai moderate. Totuși, CGT cere o creștere salarială de 10% bazată pe inflația și profiturile uriașe ale firmei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În contextul grevelor, Eurostar a fost nevoit să anunțe că anulează unele trenuri între Londra și Paris. Operatorul feroviar public francez SNCF a declarat că traficul pe legăturile locale a scăzut cu 50%. Cu toate acestea, nu au existat perturbări majore pe liniile naționale. Mai mult decât atât, pentru că tensiunile cresc în Franța, au fost începute greve și în alte părți ale sectorului energetic, inclusiv la gigantul nuclear EDF. Lucrările de întreținere, de acolo, sunt cruciale pentru alimentarea cu energie electrică a Europei. Așadar, ele vor fi amânate.

Care sunt consecințele grevelor din Franța

Un reprezentant al sindicatului FNME-CGT a declarat, luni, 17 octombrie, că grevele afectează activitatea a 10 centrale nucleare franceze. De asemenea, sunt înregistrate întârzieri suplimentare de întreținere la 13 reactoare. Așadar, producția franceză de energie electrică a fost redusă cu un total de 2,2 gigawați.

Sindicatele funcționarilor publici au cerut să se alăture grevei de marți care ar putea să producă posibile perturbări în școli și alte facilități publice. Toate aceste manifestații au loc într-un context politic tensionat, în condițiile în care guvernul francez urmează să adopte bugetul pe 2023 folosind puteri constituționale speciale care îi vor permite să ocolească un vot în parlament.

Manifestații sunt programate în toată țara, dintre care una la Paris începând la ora 12:00. În plus, mii de persoane au protestat duminică, 16 octombrie, pe străzile din Paris. Ei susțin că nu sunt de acord cu prețurile din ce în ce mai mari. Mai mult decât atât, liderul partidului de stânga dură La France Insoumise, Franța neînduplecată, Jean-Luc Melenchon, a mărșăluit alături de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, Annie Ernaux, notează Reuters.