Ministerul de Finanțe, cel mai mare credit din ultimii ani, la cele mai mari dobânzi. Câți bani a vrut Adrian Câciu

Ministerul de Finanțe, cel mai mare credit din ultimii ani, la cele mai mari dobânzi. Câți bani a vrut Adrian CâciuSursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Ministerul Finanțelor s-a împrumutat de pe piața internă cu aproape 494 de milioane de lei. Randamentul plătit a ajuns să fie cel mai mare de după ianuarie 2010.

Împrumutul Ministerului de Finanțe a făcut ca randamentul plătit să ajungă la cel mai ridicat nivel de până acum, din ianuarie 2010, atunci când încă erau prezente efectele crizei financiare.

România, cel mai mare împrumut de pe piața internă

Deși băncile au venit cu subscrieri importante, de aproape 755 de milioane de lei, Ministerul Finanțelor a profitat de cererea ridicată pentru a împrumuta mai mult, însă, prețul este încă unul piperat.

Spre comparație, prospectul emisiunii de obligațiuni scadente până în octombrie 2034 este de 400 de milioane de lei,.

Randamentul mediu a ajuns la 9,33% pe an, față de 8,02% pentru aceeași emisiune în urmă cu o lună.

Acesta este mai mare decât împrumuturile făcute în luna iulie, atunci când fluctuațiile de pe piețele financiare au lovit piața de obligațiuni.

Randamentul plătit, cel mai mare de după ianuarie 2010

Așadar, randamentul plătit de Ministerul Finanțelor a ajuns la cel mai mare nivel de după ianuarie 2010. În acea perioadă, Finanțele au împrumutat 565 de milioane de lei pe 38 de luni la 9,5%. De asemenea, în 2009, cele mai multe împrumuturi au fost făcute la 10-13% pe an, majoritatea pe termen de 2-3 ani.

Randamentele României au crescut în ultimele două săptămâni cu 60-70 de puncte de bază în piața secundară. Acestea sunt infleunțate și de rata inflației, care a ajuns în România la un nivel maxim din ultimii 19 ani, de 15,9%.

Titlurile Ungariei au fost cele mai afectate, dat fiind faptul că volatilitatea pieței s-a suprapus peste criza internă generată de conflictul dintre Guvern și Comisia Europeană pe tema statului de drept. Prin urmare, Banca centrală a Ungariei a mărit rata de dobândă pentru depozitele overnight la 18% în încercarea de a proteja forintul, dar asta a dus și la creșterea randamentelor pe 3 ani și 5 ani cu 1,5, respectiv 1,2 puncte procentuale.

În ceea ce privește Polonia, randamentul titlurilor a revenit la valoarea de 8%, după o corecție spre 7,7% vineri, în timp ce pentru cele ale Cehiei randamentul a crescut de la 5,5% la 5,7%, potrivit Profit.ro.